Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya

Accés al contingut (Alt + 1)

Accés al menú de la secció (Alt + 2)

23.4.2014

En record a Josep Carreras Barnés

El doctor Josep Carreras Barnés, catedràtic emèrit de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, on va ocupar la càtedra de Bioquímica i Biologia Molecular, ha mort divendres 18 d'abril.

Carreras Barnés va col·laborar amb AQU Catalunya des del 2002. Va formar part de les comissió del programa DISSENY de Medicina, la comissió Mixta de les universitats privades, la comissió específica per a l'Avaluació de Titulacions i Programes (ATP) i va ser membre de la Comissió d'Avaluació de la Qualitat (CAQ) fins al 2010. Així mateix, destaca la seva participació en l'elaboració dels plans d'estudis i el disseny de les competències professionals bàsiques dels llicenciats en medicina concretament amb la publicació dels llibres Competències professionals bàsiques comunes dels llicenciats en Medicina a les universitats de Catalunya (2004) i Guia per a l'avaluació de competències en Medicina (2009).

Va néixer a Palamós al 1943 i va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona on va guanyar la seva càtedra l'any 1977. En l'àmbit de la recerca es va dedicar a l'estudi dels enzims i isoenzims que intervenen en els processos des fosforilació dels glúcids, els sucres. Per la seva obra científica va rebre la medalla Narcís Montoriol de la Generalitat de Catalunya l'any 1991. El guardó més recent amb el què se'l va reconèixer va ser el V Premi Antonio Gallego a l'excel·lència d'una carrera professional en educació mèdica, l'any 2013.

El Dr. Carreras va dedicar bona part de la seva activitat a la direcció i la gestió dins de l'àmbit universitari i de les societats científiques, essent degà de la Facultat de Medicina de la UB (1982) i el primer president de la Divisió de Ciències de la Salut també de la UB. En el món científic, va ser president de la Societat Catalana de Biologia de la secció de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Va ser també membre de la Reial Acadèmia de Medicina des de l'any 2006.

El febrer passat la Universitat de Barcelona li va retre homenatge amb un acte que va tenir lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina.

Des d'AQU Catalunya volem traslladar el nostre condol als seus familiars i amics.