Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya

Accés al contingut (Alt + 1)

Accés al menú de la secció (Alt + 2)

14.3.2017

AQU Catalunya participa a la presentació de l'informe Towards a Socially Responsible University: Balancing the Global with the Local

6th World Report

El passat divendres 10 de març la Global University Network for Innovation presenta el 6th Higher Education in the World Report titulat Towards a Socially Responsible University: Balancing the Global with the Local a l'edifici de la Pedrera.

Per primer cop després de cinc edicions, aquest 6è informe és d'accés obert així, tant la comunitat universitària com totes les persones interessades, poden descarregar-se'l en format electrònic.

Durant la presentació s'ha destacat la necessitat que la universitats formi professionals capaços de revertir els desafiaments del s XXI: el canvi climàtic, la desigualtat social, la pobresa, els moviments populistes, etc. El document defensa que la universitat no té tres missions, sinó dues: docència i recerca. Missions a partir de les quals és fa real la promesa de transformar positivament la societat. Les universitats, però, no han d'actuar de manera deslocalitzada, ans al contrari, han de treballar per ajudar a la seva comunitat a afrontar aquests problemes globals, aportant-t'hi la perspectiva necessàriament internacional de la ciència per a assolir una acció, en primera instància, local. D'aquí el terme, universitats "glocals": les universitats han de tenir, per tant, impacte local i, simultàniament, liderar els desafiaments globals.

També s'ha destacat el rol de les universitats en aquesta era on els col·lectius "perjudicats" o "abandonats" per la globalització abanderen moviments populistes. Johnn Goddard va ressaltar la necessitat que les universitats treballin per a donar respostes a aquests col·lectius, i ha assenyalat que, dins les institucions acadèmiques cal demanar al professorat que reti comptes no sobre en què són bons ("what are you good at"), sinó per a què serveixen en el marc local ("what are you good for").