Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya

Accés al contingut (Alt + 1)

Accés al menú de la secció (Alt + 2)

26.3.2020

Comunicat del Govern, AQU Catalunya i les 12 universitats catalanes: treballem per minimitzar l’impacte del coronavirus en el curs acadèmic 2019-2020

Ahir es van reunir la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, en representació del Govern de la Generalitat de Catalunya; AQU Catalunya i les 12 universitats catalanes per actuar de manera conjunta i coordinada front a la situació d’excepcionalitat que s’està donant en el curs acadèmic 2019-2020, arran del brot de COVID-19.

Les tres parts manifestem que:

  • A causa de la situació d’excepcionalitat davant la qual ens trobem per tal de minimitzar el risc de contagi per coronavirus COVID-19 entre la població, la totalitat dels campus universitaris continuen tancats o amb l’accés restringit als serveis crítics, i tota l’activitat s’està realitzant de forma virtual.
  • En el cas de les 11 universitats presencials, l’esforç principal s’està concentrant en l’adaptació de l’activitat lectiva. Després d’una primera setmana de docència i avaluació no presencial, la valoració és satisfactòria i es continua treballant per millorar i ajustar a aquest nou context general el conjunt de processos i estratègies d’ensenyament-aprenentatge en curs així com la globalitat diversa d’eines i recursos tecnològics de suport.
  • Davant la incertesa de com evolucionaran les mesures en relació amb la contenció de la pandèmia, s’ha acordat estudiar de manera conjunta i coordinada –Govern, universitats i AQU Catalunya– diferents escenaris d’aquí a la finalització del curs acadèmic 2019-2020, amb l’objectiu de garantir al col·lectiu estudiant el manteniment de tota l’activitat programada que, a banda de la docència, inclou les pràctiques així com els processos d’avaluació.
  • El principal missatge que es vol transmetre als estudiants i a la seves famílies, així com a la ciutadania en general, és un missatge de tranquil·litat. El Govern, AQU Catalunya i les 12 universitats, en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), estan treballant des de la coresponsabilitat i la coordinació per assegurar el mínim impacte d’aquestes circumstàncies en els aprenentatges del col·lectiu d’estudiants, així com garantir –per part de les universitats– que l’estudiantat que hagi adquirit els coneixements, superarà el curs acadèmic.
  • Així mateix, el Govern vol subratllar la total confiança en la tasca que estan desenvolupant les universitats en aquests moments i vol reconèixer l’esforç que està realitzant tota la comunitat universitària –personal docent i investigador (PDI, personal d’administració i serveis (PAS) i l’estudiantat– per fer front a aquesta situació d’excepcionalitat. De la mateixa manera, el Govern i les universitats volem reiterar la crida a la responsabilitat de tota la ciutadania a seguir escrupulosament les indicacions de Salut i de les autoritats corresponents, per assolir els efectes desitjats amb aquest confinament.

 PDF PDF Comunicat del Govern, AQU Catalunya i les 12 universitats catalanes en relació amb l’afectació del curs acadèmic 2019-2020 davant la situació d’excepcionalitat per la pandèmia de coronavirus