Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya

Accés al contingut (Alt + 1)

Accés al menú de la secció (Alt + 2)

25.3.2010

La formació universitària en temps de crisi

AQU Catalunya, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha organitzat la jornada Formació Universitària i Treball, on s'han presentat els resultats dels estudis sobre la inserció laboral dels graduats universitaris catalans elaborats a partir de les enquestes que l'Agència realitza cada tres anys:

Ja que aquests estudis es basen en enquestes que no reflecteixen la situació econòmica actual, la jornada va comptar amb una taula rodona amb agents socials, amb l'objectiu de posar de relleu el paper cabdal de les universitats per formar professionals que s'adaptin a les necessitats econòmiques i socials immediates.

La taula, coordinada pel president d'AQU Catalunya, Joaquim Prats, va comptar amb la participació del director general del Cercle d'Economia, Jordi Alberich; el director executiu de Foment del Treball, Joaquin Trigo; el defensor del client d'ENDESA, José Luis Oller; i el director-coordinador d'Equips Humans del Grup Ros Roca, Ramon Carulla. En aquesta taula rodona es va demanar als participants que fessin una reflexió sobre el paper de la universitat en temps de crisi.

En les seves intervencions van sorgir aportacions com la necessitat d'impulsar l'ensenyament de competències com el treball en equip, fomentar la mobilitat internacional dels estudiants, enfortir les pràctiques en empreses i fomentar els aprenentatges al llarg de la vida dels graduats. També s'ha afirmat que les universitats no han de modificar els programes formatius en funció de les conjuntures econòmiques, sinó que han de continuar essent institucions que investiguin i contribueixin a interpretar la realitat. Finalment, també s'ha plantejat que cal situar els interessos de l'estudiantat en el centre del procés docent.