56

Setembre 2011

  • Enviar
  • Subscriu-te
05.07.2011

Els universitaris tenen el doble de possibilitats d'inserir-se en el mercat laboral

Presentació del 4t estudi d'inserció laboral

Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat AQU Catalunya a partir de la quarta enquesta triennal, que en l'edició de 2011 ha realitzat a més de 16.000 persones graduades de totes les universitats catalanes —públiques i privades—, tres anys després de finalitzar els estudis.

El president d'AQU Catalunya, Joaquim Prats, acompanyat del director de l'Agència, Josep A. Ferré, i de la vicepresidenta de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Núria Basi, han presentat els resultats de l'enquesta, que si bé són similars als de l'estudi anterior (2008), reflecteixen alguns efectes de la crisi. Concretament, la taxa d'atur passa d'un 3 a un 8%, tot i que continua sent la meitat de la taxa d'atur de la població activa de 25 a 54 anys, que és d'un 17% (EPA 1t 2011). Així mateix, la satisfacció amb la feina actual dels graduats i graduades baixa significativament respecte de l'estudi anterior, encara que es mantenen els nivells de qualitat de la inserció (contingut de la feina, guanys, estabilitat, utilitat dels coneixements), probablement això passa com un reflex de la percepció de la conjuntura actual així com de les perspectives de millora. En conjunt, la situació de la població graduada és la següent:

  • 9 de cada 10 persones treballen en el moment de realitzar l'enquesta i 8 de cada 10 ho fa a temps complet. 
  • 8 de cada 10 persones tenen feina 3 mesos després d'acabar la carrera, i només un 7% busquen feina un any després. 
  • 7 de cada 10 persones graduades treballen en l'àmbit privat i la contractació en l'àmbit públic s'ha mantingut estable, tot trencant una tendència alcista dels darrers tres estudis. Un 1% dels titulats, unes 200 persones han creat la seva pròpia empresa. 
  • A 8 de cada 10 titulats se'ls ha exigit la titulació universitària per accedir al seu lloc de treball i la mateixa proporció desenvolupa funcions de nivell universitari. 
  • 6 de cada 10 titulats té un contracte fix i, en la mateixa proporció, els que treballen a jornada completa tenen un contracte fix. 
  • 5 de cada 10 persones guanyen més de 2.000 euros al mes i solament 1 de cada 10 en guanya menys de 1.000. En el cas dels graduats universitaris, el fenomen mileurista està associat a les persones que treballen a temps parcial.

En l'estudi també s'han analitzat les vies d'inserció laboral, que indiquen que els contactes continuen sent la primera via, amb una tendència a la baixa, i Internet irromp amb força en aquesta darrera dècada situant-se en la segona posició, prenent el relleu als anuncis de premsa.

També mostra un canvi en el perfil de l'estudiantat, havent-hi una tendència a la baixa de l'estudiantat a temps complet i a l'alça dels qui compaginen estudis amb el treball. Durant la carrera gairebé la meitat de les persones van treballar en feines relacionades amb els estudis.

Pel que fa a la satisfacció amb la carrera cursada, el percentatge de persones que la tornarien a realitzar es manté respecte les edicions anteriors de l'enquesta, 7 de cada 10 repetirien els estudis.

Accés a l'estudi complet Universitat i treball a Catalunya 2011
Accés al resum de l'estudi 
Accés als informes de resultats per ensenyament i universitat

ENQA EQAR ISO

Generalitat de Catalunya

Via Laietana, 28, 5a planta 08003 Barcelona. Tel.: +34 93 268 89 50

© 2011 AQU Catalunya – Dipňsit legal B-5.686-2008