56

Setembre 2011

 • Enviar
 • Subscriu-te

OPINIÓ

Programa World of Work (WoW ®) de la Liverpool John Moores University (LJMU) - Un enfocament estratčgic d'importŕncia global

Terry Dray - Director de Promoció de Graduats i Implicació d'Ocupadors, LJMU

La Liverpool John Moores University (LJMU) té més de 24.000 estudiants, l'edat mitjana dels quals quan comencen la carrera és de 25 anys. El 45% són de la mateixa ciutat i més del 50% provenen de famílies amb ingressos baixos.

La importància de l'ocupabilitat

El programa World of Work (WoW ®) és la resposta de la LJMU a un conjunt de prestigiosos informes, que defensen la necessitat de les universitats de prendre's més seriosament l'ocupabilitat dels estudiants per al benefici de les economies locals, regionals i nacionals, i també a unes converses en profunditat amb els empresaris amb què treballem. Així mateix, som conscients de la necessitat d'oferir resultats positius als nostres estudiants, que estan invertint fortament en la seva educació. A més, volem dotar la LJMU d'un element diferenciador, i creiem que el nostre enfocament és molt atractiu per als estudiants potencials.

"Hem pres la valenta decisió de dur a terme una revisió a fons de l'educació superior en un context global -veient el que els nostres estudiants i els nostres socis de negocis ens demanen-, per tal d'estar preparats per canviar fonamentalment el que nosaltres i altres hem estat fent durant anys. El que hem fet és exigent i desafia l'statu quo actual en l'educació superior, però era essencial un canvi estratègic de direcció per assegurar que la nostra població graduada posseeixi l'educació i les habilitats necessàries per tenir èxit en una economia global cada vegada més competitiva. Un ingredient clau del nostre nou enfocament estratègic és l'assessorament i el suport que rebem dels membres del nostre Consell Consultiu. Aquest panel ha determinat, i ho continuarà fent, les competències de WoW, i assegura que es corresponguin amb els requisits de l'actual economia del coneixement." Professor Michael Brown, CBE, DL, director executiu i vicerector, LJMU.

WoW ® es troba en el centre de la nostra agenda estratègica i es pot resumir com "la connexió dels estudiants i el personal de la universitat amb el món laboral". Implica la feina conjunta de la universitat i els socis ocupadors per definir i verificar les competències laborals.

WoW ® és un programa voluntari per als alumnes. Al final del curs 2010-2011, més de 5.000 estudiants s'hi havien inscrit voluntàriament per obtenir el certificat de competències laborals WoW ®.

WoW ® ha estat dissenyat, desenvolupat i impartit juntament amb els socis ocupadors, cosa que significa que el pla de desenvolupament personal de l'estudiant (degree portfolio) relaciona explícitament l'aprenentatge amb la feina, tot desenvolupant vuit competències d'ocupabilitat en els 350 títols que s'imparteixen a la LJMU. Excepcionalment, s'anima els estudiants a reconèixer i desenvolupar un conjunt de competències de nivell superior, agrupades en tres branques: l'autoconeixement (self-awareness), el coneixement de les organitzacions (organisational awareness) i la capacitat de fer realitat les coses (make things happen). Això els dóna avantatge en l'exigent mercat laboral en què s'han d'inserir.

WoW ® permet als estudiants identificar, desenvolupar i aconseguir la verificació d'aquestes competències per mitjà del certificat de competències WoW ®. Es tracta d'un certificat amb prestigi tant per als estudiants com per als ocupadors, ja que és un ocupador format en el Graduate Development Centre (GDC) qui valora, en una avaluació final de verificació, si les persones graduades han adquirit les competències d'ocupabilitat.

La LJMU ha invertit en la construcció de l'edifici del GDC. Es tracta d'un conjunt d'instal·lacions per a la formació i el desenvolupament, situat al cor del districte financer de Liverpool. Hi té lloc la interacció entre graduats i ocupadors, i s'ofereixen sessions "preparat per a la feina" sobre l'accés al mercat laboral i programes de desenvolupament de competències WoW ®.

Aquest nou enfocament de l'educació superior i el compromís de l'ocupador s'han guanyat el suport de molts estudiants, col·legues, empresaris i responsables polítics. WoW ® s'ha ressenyat com un exemple de cas pràctic excel·lent per desenvolupar les competències d'ocupabilitat de l'educació superior a:

 

Resultats

Els primers resultats són encoratjadors. Les dades mostren que les persones graduades a la LJMU el curs 2010 presenten un augment en la taxa d'ocupació de nivell universitari respecte de les persones graduades de promocions anteriors, i també un augment en la taxa d'ocupació general i la disminució consegüent en la taxa d'atur.

El curs 2010-2011:

 • ­El 96% dels estudiants recomanarien a un amic les sessions de WoW ® en el GDC. 
 • El 98% va estar d'acord que les sessions de WoW ® en el GDC són pertinents i estan ben impartides. 
 • El 89% de les persones inscrites en el programa tenen més confiança en la gestió del seu futur i la seva carrera.

Graduate Accelerator Programme (GAP) per a persones graduades a l'atur

El Fons Social Europeu de la LJMU promou en el GDC un programa intensiu d'una setmana de durada que inclou:

 • una revisió o auditoria en línia de competències d'ocupabilitat, 
 • una anàlisi diferenciada de competències i atributs, 
 • el desenvolupament d'un pla d'acció, 
 • la introspecció en professions i sectors, 
 • tècniques de cerca d'ocupació, 
 • gestió de projectes i 
 • la pràctica d'entrevistes de treball per millorar la tècnica.

El programa l'imparteixen instructors experimentats, assessors professionals i professionals de la indústria, i la resposta dels usuaris ha estat positiva des del principi.

La certificació de competències WoW a Malàisia: un model d'associació

Actualment, el GDC rep una subvenció del Ministeri d'Educació Superior malaisi per treballar amb la Universiti Teknologi Mara (Universitat de Tecnologia), la universitat pública més gran de Malàisia, per implantar un programa pilot d'introducció del certificat de competències WoW. La recerca feta pel GDC sobre les preferències de competències d'ocupabilitat dels empresaris de Malàisia va mostrar clarament que el model de WoW podia ser rellevant per a l'economia malàisia i la inserció de les persones graduades. Un grup d'empresaris de Malàisia, entre els quals destaquen representants de GlaxoSmithKline, HSBC, l'Institute of Chartered Accountants, Deloitte, Shell i Crowne Plaza, està col·laborant en el desenvolupament i la impartició del programa pilot. Altres universitats de Malàisia ja han mostrat interès en el projecte.

Com el Regne Unit, Malàisia necessita canalitzar el talent dels seus estudiants per obtenir persones graduades que puguin inserir-se fàcilment en l'economia del coneixement. El programa WoW ® exigeix que els estudiants reflexionin sobre les seves competències d'ocupabilitat, que en una entrevista de feina sàpiguen transmetre amb confiança les evidències necessàries sobre el fet que són un actiu per a l'organització.

El GDC disposa del suport financer del Fons Social Europeu per compartir amb altres universitats d'Anglaterra i d'Europa informació i bones pràctiques en la millora de l'ocupabilitat d'estudiants i de graduats. Fa poc vaig tenir el plaer d'acceptar un parell invitacions per reunir-me amb col·legues de la Universitat de Girona i d'AQU Catalunya, per tal de presentar el programa WoW ® i compartir idees. L'ocupabilitat de la població graduada és un repte per a tots nosaltres. Estic molt interessat a treballar amb col·legues de Catalunya i d'altres llocs de l'Estat espanyol. Ja hem rebut subvencions per compartir el nostre model als EUA, Tailàndia, el Vietnam i Malàisia. Qui sap què podríem fer a Catalunya!

ENQA EQAR ISO

Generalitat de Catalunya

Via Laietana, 28, 5a planta 08003 Barcelona. Tel.: +34 93 268 89 50

© 2011 AQU Catalunya – Dipňsit legal B-5.686-2008