89

Abril 2018

EDITORIAL

La satisfacció amb els màsters universitaris

Martí Casadesús - Director

Entre el 2014 i el 2017 AQU Catalunya ha acreditat 350 titulacions de màster, el 70% de l'oferta de màsters a Catalunya. D'aquestes titulacions, el 70% ha superat el procés d'avaluació de manera favorable, el 22% ho ha fet amb excel·lència i el 8%, amb condicions. Els resultats es poden consultar al web EUC. Per tant, en general, podem afirmar que, en la majoria de casos, les universitats catalanes ofereixen a la societat uns títols de màster amb una bona qualitat.

D'altra banda, durant el primer trimestre del 2017 AQU Catalunya, en el marc de la 6a edició de l'enquesta d'inserció laboral, va enquestar gairebé 9.000 persones titulades de màster dels cursos 2011-2012 i 2012-2013 de les universitats catalanes, el 45% de la població de referència.

Aquesta xifra aporta un doble valor: en primer lloc, per l'alt compromís que mostren els nostres titulats pel que fa a la millora dels ensenyaments que van cursar i, en segon lloc, perquè és un dels estudis més representatius que hi ha al món en matèria d'inserció laboral dels màsters.

Així, doncs, les dades que s'analitzen a la publicació La inserció laboral dels titulats i titulades de màster de les universitats catalanes, que presentem en aquest butlletí, són altament fiables i ens indiquen, a grans trets, que la taxa d'ocupació és superior a la dels graus i inferior a la dels doctorats; que les condicions laborals dels titulats de màster també són millors que les de les persones titulades de grau però inferiors a les dels doctorats, i que la satisfacció amb el màster cursat (intenció de repetir els estudis) ha disminuït respecte del 2014 i és clarament inferior a la satisfacció que mostren els titulats de grau i de doctorat.

  Graus Màsters Doctorats
Taxa d'ocupació 89% 91% 94%
Jornada a temps complet 77% 81% 87%
Més de dosmileuristes 43% 54% 77%
Funcions universitàries 82% 91% 95%
Intenció de repetir els estudis 71% 65% 80%

Els resultats de la satisfacció dels nostres titulats de màster és un aspecte que ens amoïna i que ha d'amoïnar els responsables de les universitats i, en concret, els de les titulacions que tenen una taxa de resposta menys positiva. I més encara tenint en compte l'alta variabilitat d'aquests estudis: la contínua posada en funcionament de nous màsters i la seva reverificació o extinció, molts d'ells com a conseqüència d'una demanda insuficient.

Tornant a l'inici d'aquesta reflexió, les universitats catalanes ofereixen titulacions de màster amb prou qualitat; ara bé, les persones titulades no n'estan prou satisfetes. Caldria analitzar-ne els motius, i probablement alguns tindran a veure amb el cost que han d'invertir per cursar el màster (econòmic, personal, etc.) i el benefici que n'obtenen.

En el cas del benefici, l'enquesta també ens proporciona alguna aproximació. Concretament, coneixem l'impacte del màster en les seves carreres professionals, el 2017: la meitat dels titulats de màster ha millorat el sou o la categoria laboral, gairebé la meitat (40%) ha millorat el contracte o la seva durada, i un terç (28%) ha aconseguit promocionar professionalment.

Per concloure, el sistema universitari català ha fet un esforç ingent d'adaptació de les titulacions a l'Espai europeu d'educació superior (EEES). L'any 2018 fa quatre anys que funciona de forma completa el cicle de vida de les titulacions: verificació, seguiment, modificació i acreditació (cada quatre anys en el cas dels màsters i cada sis anys en el cas dels graus i doctorats).

Amb la perspectiva i les dades de què disposem actualment, potser seria interessant plantejar una reflexió serena i profunda per intentar millorar la satisfacció respecte dels màsters.

ENQA EQAR ISO

Generalitat de Catalunya

C. dels Vergós, 36-42. 08017 Barcelona. Tel.: +34 93 268 89 50

© 2017 AQU Catalunya – Dipòsit legal B-5.686-2008