89

Abril 2018

OPINIÓ

Valor de les enquestes d'inserció laboral

Joan Pedrerol - President del Consell Social de la Universitat Rovira i Virgili

B89_OpinióAmb l'impuls dels consells socials de les universitats públiques catalanes, AQU Catalunya va coordinar l'any 2001 la primera enquesta d'inserció laboral del sistema públic universitari català. Des de llavors, l'enquesta s'ha realitzat periòdicament cada tres anys i s'hi han anat incorporant les universitats privades i els centres adscrits. Altrament, s'ha ampliat l'àmbit de l'enquesta als estudis de màster, doctorat i ensenyaments artístics superiors.

La metodologia i el nombre de variables que s'hi analitzen (fins a 153 en l'àmbit dels graus), així com les sis edicions ja realitzades (de l'any 2001 a l'any 2017), han permès disposar d'una de les bases de dades més completes d'Europa sobre la inserció laboral dels titulats i titulades de les universitats. A més, la riquesa de cada nova edició augmenta pel fet que mostra l'evolució en el temps de la qualitat de la inserció laboral d'aquests col·lectius.

Per gestionar bé, cal disposar de dades que quantifiquin en la mesura que sigui possible allò que és quantificable. En aquest sentit, l'enquesta aporta resultats i conclusions de gran valor per a les universitats i també per a la societat on s'integren els titulats. La qualitat de la inserció laboral depèn de les dues parts: en primer lloc, de les universitats, que han d'oferir i donar una docència d'excel·lència, i, en segon lloc, del teixit sociolaboral, que ha de ser capaç d'absorbir tant la qualitat com la quantitat d'aquesta formació.

Per a cada àmbit de coneixement, l'enquesta aporta informació i conclusions de la qualitat de la formació rebuda en les diferents competències i el seu acoblament al món laboral. També aporta informació important de les tendències d'altres variables, com per exemple taxes d'ocupació, inserció segons el nivell d'estudis (grau, màster i doctorat), nivell de funcions dels ocupats, salaris o nombre de titulats que treballen a l'estranger.

L'enquesta d'inserció laboral permet a les universitats conèixer el resultat del seu esforç en docència i com es transforma aquest esforç dins del teixit social. És una eina potent per planificar canvis en l'oferta formativa i es complementa poderosament amb l'enquesta d'inserció laboral als ocupadors, que busca identificar les necessitats competencials dels titulats segons les empreses i institucions, i que va iniciar la segona edició aquest mes de febrer passat.

I per a la societat, i més concretament per als gestors públics, l'enquesta ha de ser molt més que una eina que permet veure l'encaix dels estudis universitaris en els teixits laboral i social. Serveix per anar més enllà: les dades que ofereix, juntament amb d'altres, ajuden a visualitzar quina societat tenim i en quina posició ens trobem en relació amb les denominades societats basades en el coneixement. En definitiva, saber on som i cap a on hem d'anar per seguir millorant.
 

ENQA EQAR ISO

Generalitat de Catalunya

C. dels Vergós, 36-42. 08017 Barcelona. Tel.: +34 93 268 89 50

© 2017 AQU Catalunya – Dipòsit legal B-5.686-2008