93

Abril 2019

ARTICLES

El Pla estratègic 2019-2022 d’AQU Catalunya

Redacció

Antecedent

B93_brújulaEl Pla estratègic 2015-2018 es va elaborar de manera participativa i basant-se en l'experiència prèvia, a partir del compliment del pla estratègic anterior i de l'anàlisi de les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats que es van detectar. Aquell pla establia els sis eixos estratègics d'actuació de l'Agència que són vigents per al Pla d'activitats anual d'AQU Catalunya:
 
  1. Qualitat institucional
  2. Qualitat del professorat
  3. Generació i transferència de coneixement
  4. Internacionalització
  5. Direcció estratègica
  6. Organització interna

En total es van definir 17 objectius estratègics i 39 objectius operatius, que, al seu torn, es concretaven en activitats.

Aquell pla estratègic, tot i la simplicitat i la concreció amb què es va intentar redactar, englobava un conjunt d'idees importants per a la millora de la qualitat del sistema universitari català i, en paral·lel, de la mateixa Agència. En són exemples l'aposta perquè l'avaluació institucional anés guanyant terreny a l'avaluació dels programes formatius, la voluntat de millorar l'avaluació del professorat perquè fos un instrument encara més útil i eficient per a les polítiques de professorat que s'establissin, l'enfortiment de l'eix de generació i transferència de coneixement per crear valor afegit al sistema universitari català per a la presa de decisions, o la voluntat de donar suport a les universitats catalanes en les seves polítiques d'internacionalització. I tot això mantenint el prestigi i el reconeixement d'AQU Catalunya en l'àmbit internacional, millorant la satisfacció de totes les parts implicades (universitats, personal i estudiants) i, naturalment, comptant amb personal propi competent, flexible i eficient.

El compliment del Pla estratègic 2015-2018 ha estat, en conjunt, del 85%. Els eixos estratègics en què més s'ha avançat han estat els de qualitat institucional, generació i transferència de coneixement i organització interna, i l'eix en què menys, internacionalització.

Percentatge de compliment

1. Qualitat institucional 92%
2. Qualitat del professorat 79%
3. Generació i transferència de coneixement 94%
4. Internacionalització 57%
5. Direcció estratègica 79%
6. Organització interna 98%
Global 85%

Elaboració del nou Pla estratègic 2019-2022

coberta pla estrategicTenint en compte el funcionament del Pla estratègic 2015-2018, AQU Catalunya va voler plantejar el nou pla estratègic com un instrument més senzill de gestionar, amb menys objectius estratègics però que produïssin un impacte més gran. En tot cas, en aquest nou pla es vol aconseguir que els objectius que es marquin disposin de prou recursos per ser afrontats i que tinguin la complicitat de la Secretaria d'Universitats i Recerca i del sistema universitari català. Igual que en el desplegament del pla anterior, els objectius estratègics i les actuacions es concretaran en activitats i projectes que identificaran els responsables, el calendari d'implantació, els objectius a aconseguir i els indicadors de mesura, per fer-ne el seguiment i l'avaluació del compliment.

En l'elaboració del nou pla estratègic, hi han col·laborat moltes persones en diferents fases. En primer lloc, es va crear internament un equip de treball que va liderar el projecte de confecció del Pla. Aquest equip va dissenyar unes enquestes que es van facilitar als grups d'interès i de les quals AQU Catalunya va obtenir 53 respostes. A partir de l'anàlisi de les enquestes, l'equip de treball va identificar les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats d'AQU Catalunya i es van definir les que calia corregir, afrontar, mantenir i explotar (anàlisi DAFO + anàlisi CAME).

Amb la base elaborada, es van construir les línies estratègiques i les actuacions del Pla estratègic 2019-2022, que novament es van sotmetre a l'anàlisi de la Comissió Assessora d'AQU Catalunya i dels grups d'interès. En total es van rebre més de 80 comentaris de 30 persones, que es van analitzar i incorporar oportunament al document que finalment va ser aprovat pel Consell de Govern d'AQU Catalunya.
 

El Pla estratègic 2019-2022

El Pla defineix:

La missió d'AQU Catalunya

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) és una entitat pública reconeguda internacionalment, la missió de la qual és garantir la qualitat de l'educació superior a Catalunya, tot satisfent estàndards internacionals de qualitat, acadèmics i socials, i atenent l'interès que la societat té per una educació superior de qualitat. 

La seva activitat es desenvolupa mitjançant:

  • La defensa dels valors democràtics i de progrés en l'ensenyament universitari.
  • La implicació de tots els agents socials al servei de la comunitat.
  • La feina de persones competents, motivades i satisfetes amb la tasca desenvolupada.
  • La realització de processos d'anàlisi, avaluació, certificació, auditoria i acreditació.
  • L'aplicació de referents internacionals i amb una orientació clara envers la innovació.
  • La promoció de la transparència i la publicitat, tant del sistema universitari com de les actuacions pròpies.

 

La visió d'AQU Catalunya

AQU Catalunya és un agent independent del sistema universitari català que dona suport a les institucions d'educació superior en garantir la millora de la qualitat dels programes formatius, del professorat i dels centres, dels quals les institucions en són les responsables últimes. Treballa per ser un instrument generador de coneixement, present en l'àmbit internacional per ajudar a millorar les institucions d'educació superior en un context global.

Així mateix, el Pla estableix cinc línies estratègiques i les actuacions corresponents:

Línies estratègiques i actuacions

  1. Desenvolupar actuacions amb elements innovadors que tinguin impacte en el sistema universitari català
  1. Desplegar i consolidar el procés d'acreditació institucional de centres per mitjà d'una metodologia adequada als objectius.
  2. Enfortir els segells que diferencien les titulacions i els centres universitaris, per tal de reconèixer i distingir bones pràctiques en àmbits estratègics per al sistema universitari català.
  3. Enfortir l'especificació dels mecanismes d'assegurament de la qualitat de les titulacions en línia, en el mateix marc que la resta de titulacions.
  4. Reforçar l'ús dels resultats dels processos d'acreditació de titulacions en els àmbits de política i programació universitàries.
  5. Elaborar i publicar els perfils del professorat que supera favorablement les avaluacions prèvies als processos de selecció per a la seva contractació, per tal d'orientar els futurs sol·licitants sobre el procés d'avaluació.
  6. Impulsar el reconeixement per part d'altres agències estatals dels resultats de les activitats d'avaluació del professorat contractat per AQU Catalunya.
  7. Adaptar a la tramitació electrònica totes les fases dels processos d'avaluació, tant institucional com de programes i de professorat.
  8. Publicar estudis nous en els camps de l'equitat social i la inserció laboral.
  1. Facilitar l'accés a les dades quantitatives i qualitatives, de manera integrada, per a la millora de la qualitat del sistema universitari català
  1. Crear l'Observatori del Talent de Catalunya, per conèixer a temps real les competències que es demanen en el mercat laboral i, així, continuar acostant les necessitats del col·lectiu ocupador a les universitats.
  2. Crear un catàleg d'indicadors per a la millora del sistema universitari català i un sistema de consulta per donar suport als processos d'avaluació de la qualitat.
  3. Completar el repositori de dades quantitatives i qualitatives en tots els nivells dels programes formatius, que serveixi tant per elaborar plantejaments estratègics i de millora contínua com per a l'anàlisi i la generació de nou coneixement.
  4. Actualitzar els webs d'AQU Catalunya: el corporatiu, per poder garantir-ne l'accessibilitat, i els específics —Estudis Universitaris de Catalunya—, per donar suport al procés d'orientació en la selecció d'estudis del col·lectiu de futurs estudiants i per enfortir la transparència del funcionament del sistema universitari català, tant davant del col·lectiu del professorat universitari com dels grups d'interès.
  5. Consolidar la recollida de dades per utilitzar en els sistemes d'avaluació de la qualitat, en especial pel que fa a l'enquesta de satisfacció de l'alumnat.
  1. Enfortir la posició internacional d'AQU Catalunya i del sistema universitari català
  1. Incrementar la participació en fòrums i projectes i impulsar activitats d'avaluació, prioritzant Europa i l'Amèrica Llatina.
  2. Impulsar l'avaluació de la dimensió addicional d'internacionalització per a les titulacions catalanes que en compleixin els estàndards.
  1. Mantenir l'expertesa del personal i de les persones externes, perquè se sentin compromesos amb l'activitat que desenvolupen i siguin capaços d'afrontar els canvis
  1. Impulsar la formació continuada de les persones expertes que actuen en els processos d'avaluació d'AQU Catalunya, per reforçar el coneixement dels objectius de l'avaluació i la consistència de l'aplicació dels criteris d'avaluació.
  2. Enfortir la formació en qualitat universitària del col·lectiu estudiant.
  3. Reforçar el Pla de formació del personal d'AQU Catalunya, mitjançant el desplegament d'estades de personal en altres agències i la realització de conferències sobre el funcionament d'altres agències o programes d'avaluació externa.
  4. Analitzar els àmbits de responsabilitat social aplicables a AQU Catalunya i donar-hi resposta.
  1. Disposar de recursos econòmics i humans i d'espais adequats per donar resposta a les activitats planificades
  1. Promoure l'elaboració del contracte-programa amb la Generalitat de Catalunya per a quatre anys, que ajusti els recursos humans i materials a les necessitats de l'Agència, i impulsar-ne l'aprovació i la implantació.
  2. Equilibrar el volum d'activitats amb els recursos humans i materials disponibles.

 

Aquestes actuacions són les que es desplegaran els propers anys, durant la vigència del Pla.
 

ENQA EQAR ISO

Generalitat de Catalunya

C. dels Vergós, 36-42. 08017 Barcelona. Tel.: +34 93 268 89 50

© 2019 AQU Catalunya – Dipòsit legal B-5.686-2008