48

Maig 2010

  • Enviar
  • Subscriu-te
24.03.2010

Les universitats catalanes, instruments de mobilitat i equitat social

Així és com es pot resumir l'estudi Les universitats catalanes, factor d'equitat i de mobilitat professional, elaborat pel Dr. Jordi Planas i la Dra. Sandra Fachelli, del Grup de Recerca d'Educació i Treball de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquest treball, impulsat i finançat per AQU Catalunya i que es basa en els resultats de l'enquesta d'inserció laboral dels graduats catalans de l'any 2008, ha estat presentat en el marc de la jornada Formació universitària i treball, realitzada a la Universitat Autònoma de Barcelona el dia 23 de març.

Les principals aportacions d'aquesta investigació són que 6 de cada 10 graduats universitaris són dones, que 7 de cada 10 graduats són fills de persones sense estudis universitaris, i que els fills de pares universitaris tenen més del doble de possibilitats d'anar a la universitat.

A nivell de mobilitat social, quan es compara l'ocupació dels pares amb la dels fills, tan sols tres anys després d'haver-se incorporat al món laboral, es detecta que un 50% dels fills ocupen posicions superiors a les dels seus pares. Pel que fa a l'equitat, l'estudi conclou que l'origen familiar no afecta el rendiment acadèmic dels graduats i té una baixa influència en la qualitat de la seva ocupació.

Finalment, es constata que la meitat dels graduats de les universitats no metropolitanes, o territorials, provenen de llars amb estudis primaris o incomplets. Aquestes universitats han complit amb la seva funció social de democratitzar els estudis universitaris.

PDF PDF Les universitats catalanes, factor d'equitat i de mobilitat professional

ENQA EQAR ISO

Generalitat de Catalunya

Via Laietana, 28, 5a planta 08003 Barcelona. Tel.: +34 93 268 89 50

© 2010 AQU Catalunya – Dipňsit legal B-5.686-2008