Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya

Accés al contingut (Alt + 1)

Accés al menú de la secció (Alt + 2)

13.7.2020

Resultats de l'estudi d’inserció laboral 2020 abans de la pandèmia COVID-19: tots els indicadors d'ocupació i qualitat de la formació milloren

Decorativa

Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l'estudi d'inserció laboral 2020 de les universitats catalanes, i que correspon a dades prèvies a l'inici de la pandèmia ocasionada pel virus de la COVID-19.

El president d'AQU Catalunya, Josep Joan Moreso, explica que "en totes les edicions de l'estudi, que compta amb una trajectòria de 20 anys, sigui quina sigui la conjuntura del mercat laboral els resultats continuen validant que com més alt és el nivell educatiu millor és la taxa d'ocupació i la seva qualitat".

Els resultats de l'enquesta d'aquest any, que no recullen l'impacte real de la crisi sobre l'ocupació, mostren que:

  • 9 de cada 10 persones titulades treballava; gairebé la taxa se situava als nivells d'abans de la crisi de 2008.
  • 9 de cada 10 realitzava funcions de nivell universitari.
  • Més de la meitat gaudia de contractes indefinits.
  • I més de la meitat percebia ingressos mensuals superiors als 2.000 euros bruts.

Aquestes dades varien segons l'àmbit de coneixement. Globalment, les Enginyeries i l'Arquitectura continuen tenint una major ocupació (93%) i de millor qualitat respecte de les Humanitats (82%), tot i que cal analitzar titulacions en concret per veure les diferències.

A banda de les dades d'ocupació, que es troben condicionades pel context econòmic, els resultats d'aquesta edició destaquen especialment perquè es consolida la tendència positiva en la millora del nivell de competències adquirit per part de les persones titulades.

Amb independència de la situació de pandèmia COVID-19, segons el director d'AQU Catalunya, Martí Casadesús, "totes les competències tranversals analitzades milloren, i les millores substancials es produeixen en l'expressió oral, el treball en equip i la formació pràctica, gràcies a l'immens esforç que s'ha fet en els darrers anys des de les institucions universitàries i el seu professorat per transformar la forma d'impartir els ensenyaments universitaris".

Finalment, l'estudi indica que la satisfacció respecte a la carrera cursada es manté estable en graus i doctorats i destaca l'important increment en la satisfacció dels màsters que passa del 65% al 71% les persones que tornarien a repetir aquesta titulació.
 

200713-Grafics ILEl secretari d'Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, després d'analitzar els resultats de l'estudi considera que "més enllà d'una millora concreta en un indicador o altre, el que l'enquesta evidencia consistentment és el valor de mesurar i, més encara, de fer-ho de manera estable. És el que realment possibilita i permet constatar la millora; per exemple, en podem destacar l'aproximació progressiva entre les expectatives en diferents àmbits i la valoració final de la formació rebuda o, molt particularment, l'evolució de la valoració de la formació pràctica, ara ja positiva".

L'estudi d'inserció laboral, que compta amb el suport de totes les universitats catalanes i especialment dels Consells Socials de les universitats públiques de Catalunya, ha assolit una mostra de gairebé 30.000 respostes de persones titulades de Grau, Màsters i Doctorats.
 

Estudis Població Mostra % Resposta Error mostral
 
Graus no presencials 2.308 947 41,03% 2,45%
Graus presencials 30.236 13.902 45,98% 0,61%
Màsters 27.950 9.477 33,9% 0,82%
Doctorats nacionals 4.198 1.945 46,33% 1,63%


El treball de camp de l'enquesta es va iniciar al primer trimestre de 2020 i ha finalitzat recentment. En les properes setmanes s'aniran publicant tant els informes com les bases de dades de resultats a estudis.aqu.cat i estudis.aqu.cat/dades.

Podeu consultar més resultats a la presentació "7a edició de l'estudi d'inserció laboral de les titulades i titulats universitaris"