Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya

Accés al contingut (Alt + 1)

Accés al menú de la secció (Alt + 2)

18.3.2020

Conclusions i propostes de millora per a la formació universitària en l’àmbit del Disseny

200318_JornadaOcupaDisseny_TR

A la imatge, els ponents de la taula rodona durant el transcurs de la jornada 'Reptes en la formació universitària en l'àmbit del Disseny'

L’Escola Universitària de Disseny ELISAVA va acollir el passat 19 de febrer la jornada Reptes en la formació universitària en l’àmbit del Disseny. La jornada s’emmarca dins el cicle de jornades Ocupadors d’AQU Catalunya, i va comptar amb la participació de personal acadèmic, ocupador i expert en l’àmbit de la qualitat en educació superior.

El taller es va dividir en tres grans blocs.

En el primer, vam comptar amb la ponència principal de Luisa Collina, degana de l’Escola de Disseny del Politecnico di Milano i presidenta honorària de “Cumulus International Association of Universitites and Colleges of Art, Design and Media”. Collina va fer un diagnòstic de la situació de la formació superior en Disseny, en què va presentar les quatre especialitats del disseny (comunicació, producte, interiors i moda), així com el fet que no totes elles tenen la mateixa situació en el mercat laboral. A més, va parlar sobre els reptes de la formació superior (sostenibilitat, globalització, tecnologia i tendències socials) i sobre les maneres d’afrontar aquestes novetats: principalment, a través d’una nova pedagogia i d’uns nous continguts en la formació que s’imparteix.

En el segon bloc, la responsable de l’enquesta al col·lectiu Ocupador, Sandra Nieto, va presentar els resultats de l’enquesta Ocupadors Disseny elaborada per l’Agència, relatius a la formació i les competències dels graduats ocupats al sector. Entre aquests, destaca la satisfacció global dels ocupadors amb les competències dels titulats i titulades de l’àmbit i les bones perspectives de creixement del sector.

El tercer gran bloc va ser una taula rodona on hi van participar representants del col·lectiu ocupador i acadèmic. Aquesta taula va permetre el debat entre els diferents col·lectius interessats en la millora dels ensenyaments de l’àmbit del Disseny.

Les conclusions i propostes de millora més destacables de la jornada s’han recollit al document Conclusions i propostes de millora de la jornada ‘Reptes en la formació universitària en l’àmbit del Disseny’.

A continuació, sintetitzem les propostes de millora recollides:

 

  • Apostar pel canvi a la metodologia activa centrada en l’estudiant.
  • Contribuir a la millora de les competències del professorat.
  • Assegurar que els perfils de formació de Disseny estiguin impregnats de l’orientació creativa.
  • Incidir en la millora de la capacitat dels estudiants en la resolució de problemes i presa de decisions.
  • Integrar el lideratge i la gestió de projectes en la formació.
  • Millorar la formació pràctica dels estudis.
  • Formar en gestió administrativa i econòmica.
  • Incrementar la permeabilitat de les persones titulades en Disseny a les pimes.
  • Crear un hub d’entitats formatives de Disseny.