A finals de l’any 2023 havíem de presentar el disseny final del projecte del màster conjunt internacional IDEAS (Innovative Design of themed Entertainment and Attractions for Sustainability), que havia estat seleccionat en la convocatòria Erasmus Mundus Design Measures (EMDM) de 2022. Les bases demanaven que a la memòria final informéssim sobre el procés d’acreditació de la proposta. Tanmateix, la convocatòria Erasmus Mundus Joint Masters (EMJM) a la qual teníem intenció de presentar la sol·licitud un cop lliurat l’EMDM (que es regia pel nou marc de finançament Erasmus Mundus de 2021-2027) requeria presentar una acreditació ex ante del programa. El repte era clar. Preparàvem un programa conjunt internacional i per procedir amb la sol·licitud havíem de fer confluir tres universitats, tres països i havíem de lliurar una acreditació que necessàriament corresponia a uns processos diferents dels processos als quals estàvem acostumats fins al moment. Així doncs, tot i que no en teníem experiència, era ben palès que només podíem avançar de bracet de l’Enfocament Europeu per a la Garantia de Qualitat dels Programes Conjunts (European Approach for Quality Assurance of Joint Programmes).
Ho podíem fer. Els membres de les tres universitats del consorci, nosaltres, la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Breda University of Applied Sciences (BUas) i l’Université de la Côte d’Azur (UCA) formàvem part de països amb agències de qualitat registrades al European Quality Assurance Register for Higher Education (EQAR) i tots tres estats participaven de l’instrument del European Approach. AQU Catalunya, per la seva banda, de seguida va mostrar la seva predisposició per liderar un procés d’avaluació, que, per normativa, s’havia de fer de manera coordinada amb les agències de qualitat corresponents a les universitats dels tres països participants, i ja tenia elaborada des de novembre de 2020 la Guide to the accreditation of joint programmes using the European Approach. Aquesta guia, actualitzada el març de 2025, es pot trobar al seu web.
Pel fet que s’articula al voltant d’un únic procés de verificació que reconeixen tots els països adscrits i que la seva avaluació està regulada pels estàndards de qualitat de l’Espai Europeu d’Educació Superior, al European Approach simplifica i clarifica els processos que cal seguir i agilitza els terminis
En aquest context, doncs, vam submergir-nos en la preparació del self evaluation report (SER), vam ser avaluats pel Comitè d’Avaluació Extern (CAE), vam preparar i rebre la seva visita a finals de 2023 i vam obtenir un informe favorable el desembre d’aquell mateix any. Tot semblava indicar que podríem complir els objectius si no fos que, gairebé simultàniament a l’obtenció de l’acreditació, l’UCA es va desvincular de la proposta abans de presentar-la a la convocatòria EMJM de 2024. Aquest fet va comportar que haguéssim de refer el procés amb una nova universitat, la Libera Università di Lingue e Comunicazione IULM, de Milà; preparar un nou SER; retre’n compte a un CAE modificat en el marc d’un segon procés d’avaluació interagències liderat també per AQU Catalunya, i rebre una nova visita. De manera que vam poder obtenir un nou informe favorable el gener de 2025. Tot plegat, amb un nou aprenentatge: el d’incorporar una universitat pertanyent a un Estat, Itàlia, que no reconeix d’entrada el European Approach i que, paral·lelament a la feina feta en conjunt, ha de procedir simultàniament a acreditar el programa segons els criteris propis del seu sistema de qualitat. Aquesta és, de fet, una circumstància extensible a programes internacionals conjunts que incorporen universitats de països tercers, fins i tot no europeus, com la proposta de Master in Tourism Transformations for Regenerative Futures (MATTeRS), coordinat per la Universitat de Girona i amb la participació de les universitats d’Oulu, Kenyatta i Mauritius, del qual vaig ser president del seu CAE, i que va obtenir també una avaluació favorable liderada per AQU Catalunya el gener de 2025.
A la vista d’aquests antecedents, vull destacar que el European Approach, en la mesura que promou iniciatives integrades que condueixen a una doble/múltiple titulació o a un títol conjunt a través d’una sola memòria, obre una finestra d’oportunitats més que convenient. Pel fet que s’articula al voltant d’un únic procés de verificació que reconeixen tots els països adscrits al European Approach i que la seva avaluació està regulada pels estàndards de qualitat (ESG) de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) simplifica i clarifica els processos que cal seguir i agilitza els terminis. Permet, a més, generar sinergies entre tràmits complementaris propis de convocatòries potencialment concurrents (EMDM, EMJM) i requisits propis de cada estat i de les mateixes universitats i facilita la cocreació d’un dossier de treball conjunt entre les universitats participants, tant pel que fa al seu disseny com a la seva coordinació, i, encara, a la resolució de diferències entre sistemes institucionals d’educació superior diversos.