L’‘Informe d’estudiants’: una nova via de participació de l’estudiantat en l’acreditació
Albert Gili Moreno, gestor de projectes a l’Àrea d’Avaluació de la Qualitat i secretari del Comitè d’Estudiants d’AQU Catalunya
L’informe es concep com un document elaborat, aprovat i emès per l’estudiantat amb independència dels equips directius dels centres i de la universitat. El seu contingut recull l’opinió i la satisfacció del col·lectiu d’estudiants sobre aspectes que són objecte d’avaluació.
AQU Catalunya introdueix una nova via de participació de l’estudiantat en l’acreditació de la seva titulació o el seu centre, que consisteix en la generació d’un informe independent elaborat pel mateix estudiantat de la titulació o centre avaluat. Aquesta iniciativa pretén potenciar la representativitat del col·lectiu d’estudiants davant els processos d’acreditació, que pot quedar condicionada per diferents factors, com ara els diferents graus de fortalesa de les estructures de participació i representació estudiantil de cada centre, les possibles dificultats a l’hora de trobar estudiants per a les audiències o el grau de coneixement del col·lectiu sobre els procediments de qualitat.
En aquest context, el Comitè d’Estudiants d’AQU Catalunya, en col·laboració amb el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), ha acordat posar en marxa un procediment per elaborar l’Informe d’estudiants basat en iniciatives internacionals reconegudes com a bones pràctiques en l’àmbit de l’assegurament de la qualitat. A partir de l’experiència obtinguda durant la fase pilot, desplegada entre el 2019 i el 2023, durant el 2024 s’ha consolidat i publicat la documentació metodològica del projecte. Aquesta documentació inclou les Orientacions per a l’elaboració de l’'Informe d’estudiants' per a l’acreditació de titulacions i centres i dues propostes de models d’informe —una dedicada a l’acreditació de centres i l’altra a l’acreditació de titulacions—. Tots tres documents, pensats per ajudar l’estudiantat en la confecció de l’Informe d’estudiants, es publiquen en un moment en què es preveu un increment progressiu del nombre de centres que renovaran l’acreditació institucional —un procés que inclou per defecte l’Informe d’estudiants (en l’acreditació de titulacions, té caràcter voluntari).
L’experiència obtinguda en la fase pilot indica que l’estudiantat coordinador dels informes no solament ha de comptar amb suport i formació, sinó també amb un reconeixement adient a la dedicació que suposa l’elaboració de l’informe
L’informe es concep com un document elaborat, aprovat i emès per l’estudiantat amb independència dels equips directius dels centres i de la universitat. El seu contingut recull l’opinió i la satisfacció del col·lectiu d’estudiants sobre aspectes que són objecte d’avaluació. En tot cas, les opinions que s’hi reflecteixen han de fonamentar-se en dades i informació obtingudes per l’aplicació de metodologies qualitatives i quantitatives adequades i pertinents. Això inclou dades recollides ad hoc per l’estudiantat que coordina l’informe, dades del sistema intern de garantia de la qualitat de la universitat o del centre i dades disponibles a través de plataformes de dades contrastades i fiables, com ara el portal EUC. Tot plegat permet que l’Informe d’estudiants esdevingui una evidència que acompanya l’autoinforme d’acreditació que elabora el Comitè d’Avaluació Interna (CAI) i que complementa, sense substituir-los, els mecanismes ja existents de participació de l’estudiantat en l’acreditació.
Si bé les orientacions i models d’informe publicats estableixen unes característiques generals, també preveuen la flexibilitat necessària per a l’adaptació de cada Informe d’estudiants a les diferents realitats dels centres, les quals poden venir donades per aspectes com ara el nombre de títols oficials que s’imparteixen, la diversitat d’àrees de coneixement o la distribució dels campus, entre altres. Aquesta adaptació també ha de ser sensible a la realitat del col·lectiu d’estudiants de la titulació o centre avaluat, tenint en compte, per exemple, el nombre d’estudiants que en formen part, el model organitzatiu de les estructures de representació d’estudiants existents o els períodes d’exàmens.
A més de facilitar la metodologia publicada, el suport a l’estudiantat que coordina aquests informes exigeix la formació prèvia i l’acompanyament d’un referent de l’Agència per resoldre dubtes tècnics que puguin sorgir durant l’elaboració. Aquesta formació prèvia, que en tot cas ha d’incloure una sessió específica per facilitar eines per elaborar l’informe, també es pot complementar amb una activitat més àmplia de contextualització, com seria el cas del curs Formació per a l’estudiantat en garantia de la qualitat universitària, coorganitzat per AQU Catalunya i el CEUCAT, que va tenir lloc el novembre del 2024.
L’experiència obtinguda en la fase pilot indica que l’estudiantat coordinador dels informes no solament ha de comptar amb suport i formació, sinó també amb un reconeixement adient a la dedicació que suposa l’elaboració de l’informe. En efecte, cal que tots els actors implicats (l’Agència, les universitats, el CEUCAT, els consells d’estudiants, etc.) valorem la dedicació de l’estudiantat que assumeix l’elaboració d’un informe que resulta valuós tant per l’avaluació en si mateixa com pel cicle de millora de les titulacions i el centre en el seu conjunt.