Durant el darrer any, AQU Catalunya ha estat treballant en un nou marc de referència per al sistema universitari català (SUC) per a l’assegurament de la qualitat. El nou Marc, anomenat Marc per a la millora de la qualitat institucional del sistema universitari català (Marc QUALINS), va ser aprovat el dia 3 d’abril pel Consell de Govern d’AQU Catalunya. Aquest Marc substitueix el Marc per a la verificació, el seguiment, la modificació i l’acreditació de les titulacions universitàries (Marc VSMA) aprovat l’any 2016 (la primera versió és del 2010). Per elaborar-lo s’ha tingut en compte l’opinió de les universitats, les tendències internacionals que mostren l’impuls de la garantia externa de la qualitat a escala institucional sobre la base d’una garantia de qualitat interna sòlida i el marc normatiu actual.
L’assegurament de la qualitat extern que s’aplica en el SUC és complex si es compara amb altres models de l’Espai Europeu d’Educació Superior. El marc normatiu actual manté l’obligatorietat de l’avaluació de programes, mentre que l’acreditació institucional és opcional. La convivència de dos models d’avaluació —programes i institucions— pot generar confusió en la societat —estudiantat, famílies i ocupadors.
L’acreditació institucional permet reforçar l’autonomia de les universitats a l’hora de dissenyar i implantar els seus programes formatius
El Marc, com a novetat principal, impulsa els processos d’assegurament de la qualitat externa a escala institucional. L’impuls de l’acreditació institucional comportarà beneficis quant a la simplificació de processos per a les universitats i claredat per a la societat. L’acreditació institucional permet, a més a més, reforçar l’autonomia de les universitats a l’hora de dissenyar i implantar els seus programes formatius. De la mateixa manera, suposa més responsabilitat a l’hora d’assegurar la qualitat i la millora contínua dels programes formatius que ofereixen.
El moment actual sembla idoni per impulsar l’acreditació institucional en el SUC, ja que les universitats han demostrat la qualitat de la seva oferta formativa i s’ha progressat en la certificació dels sistemes interns de garantia de la qualitat i, com a conseqüència, en l’acreditació institucional dels seus centres. A finals de l’any 2024, 69 centres del SUC han estat acreditats institucionalment (34 % del total de centres del SUC) que imparteixen el 54 % del total dels programes formatius del sistema.
El desplegament del Marc QUALINS (període 2025-2030) es caracteritza principalment per tres aspectes singulars. En primer lloc, l’establiment de cicles per a l’acreditació institucional amb l’objectiu de seqüenciar i mantenir la rellevància dels processos d’assegurament de la qualitat en el SUC. En segon lloc, l’alineació dels processos d’assegurament de la qualitat externs dels programes formatius amb els cicles per a l’acreditació institucional. I, en tercer lloc, la introducció del concepte de centre autoacreditat per a aquells centres que han renovat l’acreditació institucional.
El moment actual sembla idoni per impulsar l’acreditació institucional en el SUC, ja que les universitats han demostrat la qualitat de la seva oferta formativa i s’ha progressat en la certificació dels SIGQ i, com a conseqüència, en l’acreditació institucional dels seus centres
El Marc, a més a més, introdueix altres elements per al seu desplegament: la implementació de l’enfocament europeu per a l’assegurament de la qualitat dels títols conjunts internacionals, el reconeixement de les avaluacions internacionals fetes per altres agències EQAR i l’elaboració i publicació de materials de referència, dades i estudis que contribueixen a la millora contínua de l’oferta formativa.
En resum, la nova formulació del Marc pretén avançar pel que fa a la precisió, la flexibilitat i l’eficiència dels recursos que es destinen a l’assegurament de la qualitat, a més de reforçar la rellevància dels processos d’avaluació i reduir la càrrega de feina associada. Des de la integració del SUC en l’Espai Europeu d’Educació Superior, les universitats han demostrat la qualitat de la seva oferta formativa i estan preparades per reforçar la seva autonomia, gràcies a la implantació d’una nova estratègia per a l’assegurament de la qualitat extern basada en els processos institucionals. Aquesta estratègia hauria d’entendre’s, també, com un pas més per consolidar la cultura de la qualitat en l’ADN de les institucions.
Podeu consultar el document complet aquí.