AQU Catalunya inicia el seu cicle de jornades sobre ocupabilitat universitària
Projectes professionalitzadors i habilitats comunicatives són algunes de les claus per fomentar l’ocupabilitat dels graus de Comunicació i Farmàcia.

Publicació trimestral d'AQU Catalunya
Projectes professionalitzadors i habilitats comunicatives són algunes de les claus per fomentar l’ocupabilitat dels graus de Comunicació i Farmàcia.
Les universitats de Catalunya són institucions consolidades com a centres de docència orientada a l’ocupabilitat, ja que ofereixen un conjunt de titulacions de qualitat que equipen persones amb les competències i qualificacions requerides pel mercat laboral. Aquesta és la principal conclusió extreta de les dues primeres jornades que van inaugurar el cicle Ocupabilitat i Formació Universitària d’AQU Catalunya, on es va reflexionar sobre la idoneïtat de les titulacions universitàries en els àmbits de Comunicació (Comunicació Audiovisual, Periodisme, i Publicitat i Relacions Públiques) i Farmàcia en relació amb la seva capacitat de dotar les persones graduades d’eines que els permetin rendir i créixer en la seva tasca professional.
Aquest cicle és també la culminació de l’ambiciós projecte Ocupadors d’AQU Catalunya, iniciat el 2014 amb l’objectiu d’incorporar, al sistema de dades produïdes per l’Agència, la veu de les entitats i empreses que contracten persones graduades recentment. En consonància amb les línies estratègiques d’AQU Catalunya, aquestes dues jornades van contribuir a facilitar l’accés a dades quantitatives i qualitatives que, de manera integrada, van permetre fer propostes de millora de la qualitat de les titulacions de grau de Comunicació i Farmàcia. En aquest sentit, tots dos esdeveniments van incorporar una ponència d’un expert internacional, que va enriquir el debat amb informació sobre tendències de les professions associades a les titulacions esmentades. A continuació, el personal d’AQU Catalunya va fer una presentació referent a l’oferta i demanda, la satisfacció, la inserció laboral i l’opinió del col·lectiu ocupador sobre les persones graduades en Comunicació i Farmàcia. Finalment, una taula rodona formada per experts acadèmics, ocupadors i alumni va ser l’encarregada d’integrar la perspectiva del ponent internacional, les dades d’AQU Catalunya i l’experiència de les mateixes persones participants en la taula rodona per produir propostes de millora de les titulacions.
Tot i que les dades presentades demostren que les persones graduades en Comunicació i Farmàcia estan satisfetes amb la seva formació, tenen una bona inserció laboral i contribueixen positivament als seus llocs de treball, les jornades van permetre identificar punts de millora, condició necessària per mantenir-se en un procés continu vers l’excel·lència. Per exemple, pel que fa a les titulacions de Comunicació Audiovisual i de Periodisme, es va identificar que la seva inserció laboral —en termes de salari, adequació i tipologia de contracte— es troba per sota de la mitjana del conjunt de titulacions del sistema universitari català. En relació amb les persones graduades en Farmàcia que s’insereixen en oficines de farmàcia comunitària, la diagnosi feta mostra que aquestes persones poden millorar la capacitat per prestar consell terapèutic.
Tenint en compte que les universitats tenen una capacitat limitada d’influir en la conjuntura econòmica i l’estructura del mercat laboral —aspectes fonamentals a l’hora d’entendre l’ocupabilitat dels graduats i graduades—, les persones participants en aquests dos esdeveniments van proposar un conjunt de suggeriments de millora que es poden circumscriure a l’activitat docent i institucional de les universitats. Algunes d’aquestes propostes són les següents: