Les acreditacions de professorat a partir de la LOSU
La previsió és que les noves acreditacions de professorat permanent laboral i catedràtic laboral es posin en marxa a partir de principis de gener del 2025.
.jpg)
Publicació trimestral d'AQU Catalunya
La previsió és que les noves acreditacions de professorat permanent laboral i catedràtic laboral es posin en marxa a partir de principis de gener del 2025.
Fa un any es va aprovar la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU). El seu desplegament ha anat avançant. Pel que fa al professorat, es poden esmentar, d’entrada, dos grans temes: estructura de professorat i acreditacions. En el primer cas, l’acord recent sobre finançament amb el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats hauria de servir per avançar en la contractació necessària amb l’objectiu d’adequar l’estructura de professorat de les universitats per poder dur a terme l’aplicació de la Llei. En el cas de les acreditacions, un tema que ens afecta a les agències de manera evident, s’ha anat avançant, tant pel que fa a les acreditacions de cossos docents com a les de personal laboral. Miraré de resumir on som i aportar informació de cap a on anem.
La LOSU, i també el Reial decret 678/2023, de 18 de juliol, publicat al BOE el 6 de setembre i que regula les acreditacions, deixa clar que la figura del professorat permanent laboral (PPL) i la del professorat titular d’universitat (PTU) són equivalents. El mateix s’aplica als catedràtics d’universitat i els catedràtics laborals. El tema és rellevant atès que, en el context del sistema universitari espanyol, en algunes comunitats autònomes es considerava la figura de l’antic professorat contractat doctor (PCD) com una etapa prèvia a la de professorat titular d’universitat. Aquest no era el cas a Catalunya, on s’equiparava clarament la figura de professorat agregat (equivalent al PCD) a la de professorat titular d’universitat. En aquest sentit, és bo destacar que el Reial decret 678/2023 palesa que podran optar a l’acreditació de catedràtic d’universitat (CU) tant els professors titulars d’universitat com els professors laborals permanents.
Dit això, on som ara? L’Agència Nacional d’Avaluació i Acreditació (ANECA) ha publicat els procediments i criteris per a l’acreditació de PTU i CU. Les agències autonòmiques han d’activar l’adaptació d’acreditacions de professorat laboral per tal que s’ajustin al que diu la LOSU. Un primer pas d’aquest procés era l’aprovació dels anomenats criteris mínims comuns en el termini màxim d’un any, la qual cosa es va acordar el mes de febrer passat en el marc d’una reunió de la Xarxa Espanyola d’Agències de Qualitat Universitària (REACU). A partir d’aquests criteris, ara correspon a les agències de les comunitats autònomes aprovar les noves acreditacions. Durant aquest procés ANECA mantindrà oberta l’acreditació de professorat contractat doctor (PCD) fins que totes les agències hagin fet l’aprovació de les noves acreditacions de PPL. En tot cas, cal recordar que a escala estatal el PPL (com el seu antecessor, el PCD) no és una acreditació que aprovi ANECA, sinó que la proposta d’aquesta acreditació depèn del Ministeri d’Universitats i ANECA n’assumeix l’avaluació.
Ja veiem que l’escenari té una certa complexitat, tant de calendari com de continguts que cal desplegar. En efecte, la publicació per part d’ANECA dels criteris per a l’avaluació dels sexennis a finals del 2023 i dels criteris per a l’acreditació dels cossos docents (PTU i CU) posa sobre la taula la importància del que està en joc per adaptar-se a la LOSU. Seguint les tendències marcades per DORA (Declaració de San Francisco sobre l’Avaluació de la Recerca), CoARA (Coalició per a l’Avenç de l’Avaluació de la Recerca) i altres iniciatives semblants: com més pes tingui l’avaluació qualitativa, més gran serà el reconeixement de la interdisciplinarietat i la rellevància local, el paper de la ciència oberta, la incorporació quan s’escaigui dels mèrits professionals, els indicadors de docència relacionats amb programes d’avaluació de la qualitat docent i un llarg etcètera de temes als quals cal parar atenció i encaixar.
En el cas de Catalunya, la Comissió d’Avaluació de la Recerca (CAR) d’AQU Catalunya és la responsable d’aprovar els criteris per a professorat permanent laboral i catedràtic laboral adaptats a la LOSU. Un cop coneguts els criteris mínims comuns de REACU, els treballs d’adaptació es van posar en marxa. La presidenta de la CAR va informar del calendari d’aquesta adaptació en el Consell de Govern d’AQU Catalunya del 16 d’abril. La previsió és que les noves acreditacions de professorat permanent laboral i catedràtic laboral es posin en marxa a partir de principis de gener del 2025. Mentrestant, seguiran obertes, amb totes les garanties legals d’acord amb el que disposa la LOSU, les acreditacions actuals de recerca i recerca avançada que van associades a les figures de professorat agregat i catedràtic laboral.