La veu de l’estudiantat: una eina clau per a la qualitat universitària
Pau Maza Díaz, coordinador general del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT)
L’'Informe d’estudiants' representa un avenç significatiu en la participació del col·lectiu estudiantil. Per primera vegada, tenim l’oportunitat de contribuir de manera estructurada i significativa a l’avaluació de les nostres titulacions i centres.
La qualitat de l’educació superior és un pilar fonamental per al desenvolupament d’una societat justa i competitiva. Aquesta qualitat no és només responsabilitat de les institucions universitàries, sinó també de tota la comunitat que en forma part. Dins d’aquesta comunitat, l’estudiantat ocupa una posició central. Som els principals usuaris del sistema i, per tant, és essencial que la nostra veu sigui escoltada i valorada en els processos d’assegurament de la qualitat.
Una iniciativa recent que vol transformar la participació estudiantil a Catalunya és l’Informe d’estudiants. Aquesta eina, creada per AQU Catalunya amb validació internacional, brinda a l’estudiantat l’oportunitat d’elaborar un document independent per reflectir la seva visió sobre la qualitat de la titulació o del centre.
L’Informe d’estudiants representa un avenç significatiu en la participació del col·lectiu estudiantil. Per primera vegada, tenim l’oportunitat de contribuir de manera estructurada i significativa a l’avaluació de les nostres titulacions i centres. Això no solament ens permet expressar les nostres inquietuds i propostes, sinó també fer-ho de manera independent, sense la influència d’altres actors o la selecció prèvia de l’estudiant per part dels centres, la qual cosa afavoreix que aflorin problemàtiques reals que s’han d’adreçar.
La implicació de l’estudiantat en qualsevol activitat extracurricular requereix temps i esforç. Per això, és fonamental que aquesta tasca sigui reconeguda degudament
Elaborar un informe d’aquesta magnitud no és una tasca senzilla. Requereix formació, suport i, sobretot, un compromís ferm per part dels estudiants implicats. És per això que des del CEUCAT considerem imprescindible que es continuï promovent la formació específica per a l’estudiantat en matèria d’assegurament de la qualitat.
En aquest sentit, el curs Formació per a l’estudiantat en garantia de la qualitat universitària, organitzat conjuntament amb AQU Catalunya, és un clar exemple d’èxit que es repetirà, atès que va haver-hi moltes persones interessades que no hi van poder participar per la gran demanda que va tenir. Alhora, aquest curs fomenta un espai de debat i intercanvi d’idees que enriqueix la participació estudiantil.
La implicació de l’estudiantat en qualsevol activitat extracurricular requereix temps i esforç. Per això, és fonamental que aquesta tasca sigui reconeguda degudament. Això no solament incentiva la participació, sinó que també fa valer la feina de l’estudiantat que contribueix de manera directa a millorar la qualitat universitària.
Des del CEUCAT, reafirmem el nostre compromís amb la qualitat universitària i amb el protagonisme actiu de l’estudiantat en aquest àmbit. El conjunt de les 12 universitats catalanes —sens dubte en tots els seus col·lectius— busquem la màxima qualitat en tot el que fem, ja sigui la recerca, la docència o la gestió. Per això, des del CEUCAT seguim i seguirem fent mans i mànigues per millorar el nostre sistema universitari, en tots els àmbits possibles.
En definitiva, la qualitat universitària és un objectiu comú que requereix l’esforç conjunt de tota la comunitat. No podem deixar a ningú de banda; si tots tenim un conjunt d’objectius clars i ens coordinem, podem assolir un sistema universitari més just, equitatiu i de qualitat.