El projecte Ocupadors, iniciat el 2014, té com a objectiu analitzar l’ocupabilitat universitària de les persones titulades recentment, per tal de fer propostes de millora dels graus examinats en cada àmbit. Per aquest motiu, s’analitzen les dades que més es relacionen amb l’ocupabilitat de les persones titulades recentment, provinents de les últimes edicions de l’estudi de satisfacció i del d’inserció laboral, tots dos coordinats i executats també per AQU Catalunya. Aquesta informació es complementa amb l’anàlisi que es desprèn de l’enquesta ad hoc de l’opinió de les entitats ocupadores sobre les persones titulades recentment que han contractat. En aquest cas, el treball de camp de l’estudi d’ocupadors va tenir la col·laboració del Col·legi de Biòlegs de Catalunya i se centrava en els graus de Biologia, Bioquímica, Biotecnologia, Ciències Biomèdiques i Farmàcia.
A la jornada, presentada per Jaume Valls, director d’AQU Catalunya, hi va impartir una ponència Marián Ros, professora de recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en què va reflexionar sobre la importància de les biociències en la medicina de precisió.
A continuació, José Luis Mateos, tècnic responsable del projecte a AQU Catalunya, va presentar les principals conclusions de l’informe, entre les quals destaquen la sobredemanda per realitzar aquestes titulacions en relació amb l’oferta pública existent i la satisfacció global de les persones titulades amb el grau adquirit, les pràctiques externes i el treball final de grau. Tot i que la quantitat i la qualitat de la inserció laboral del col·lectiu de Biociències són similars a les del total del sistema universitari català (SUC), s’observa més inestabilitat laboral entre els primers.
Les entitats ocupadores mostren una alta satisfacció amb les competències de les persones graduades contractades, tenint en compte que Biociències és l’àmbit on, a l’hora de contractar nou personal, més es valora tenir un doctorat, el tercer on més es valora tenir un nivell alt d’anglès i el cinquè pel que fa a tenir un nivell mitjà o alt d’altres idiomes.
La competència que, segons el col·lectiu ocupador, caldria que més milloressin les persones titulades contractades és la capacitat per liderar i gestionar projectes d’R+D+I.
Finalment, la tercera part de la jornada es va centrar en una taula rodona formada per experts acadèmics, una representant del Col·legi de Biòlegs de Catalunya i una alumni. En el debat es van tractar les principals conclusions de l’informe i es van proposar millores que es resumeixen a la taula següent: