Quan arriba l’hora d’escollir estudis universitaris, ens passen tot de reflexions pel cap. Algunes són racionals, d’altres tenen un caràcter més emocional, algunes sorgeixen de nosaltres mateixos i d’altres ens les transmet algú del voltant. Pel que fa a les més racionals, és important encarar-les a partir d’informació fiable, que mereixi la nostra credibilitat i que ajudi a prendre la decisió final de manera segura i serena. És amb aquest propòsit que AQU Catalunya va crear, l’any 2016, un portal web que condensa una gran varietat d’informació i de dades relatives a la qualitat dels ensenyaments oficials que s’imparteixen a les universitats catalanes.
El portal EUC Estudis posa a disposició de la societat de manera gratuïta informació que permet fer-se una idea de la qualitat que ofereixen els títols oficials de grau i de màster de totes les universitats catalanes. En aquest sentit, el seu objectiu principal és oferir de manera molt intuïtiva i comprensible una radiografia de la qualitat d’una titulació universitària a partir dels informes que AQU Catalunya publica periòdicament sobre les titulacions, així com a partir d’indicadors actualitzats regularment. Per exemple, hi trobem informació sobre el grau d’inserció laboral, sobre la taxa d’estudiants que repetirien aquells estudis, sobre el salari brut mitjà que perceben les persones graduades, sobre la satisfacció amb els estudis cursats, etc. A banda d’aquests indicadors, el portal també proporciona dades relatives a l’accés i a la matrícula com són el total d’alumnes matriculats desglossats per gènere, la nota de tall de cursos anteriors o el percentatge de places cobertes, entre d’altres.
El portal EUC Estudis posa a disposició de la societat de manera gratuïta informació que permet fer-se una idea de la qualitat que ofereixen els títols oficials de grau i de màster de totes les universitats catalanes.
Tant el personal orientador de secundària com el futur estudiantat universitari i les seves famílies són el públic objectiu per al qual es va crear EUC Estudis. Cal remarcar que els graus i màsters que radiografia aquesta eina són ensenyaments universitaris que condueixen a l’obtenció de títols oficials. Això els dona validesa a tot l’Estat i també a l’estranger, ja que són reconeguts dins l’espai europeu d’educació superior (EEES). Aquests títols, que tenen efectes acadèmics plens, són imprescindibles per accedir a certes categories del cos funcionarial o laboral de l’Administració pública, a professions regulades (advocacia, medicina, arquitectura, enginyeria industrial, etc.) o per accedir a un títol de doctorat, cosa que no permeten els títols no oficials.
A banda d’això, una altra diferència clau amb els títols no oficials —també coneguts com a títols propis— és que els títols oficials estan sotmesos a un control de qualitat extern per part d’agències d’avaluació com AQU Catalunya. Per aquest motiu, els títols no oficials, com que no se sotmeten a l’avaluació externa de cap agència de qualitat, no apareixen al portal EUC Estudis i no tenen cap dels avantatges aquí assenyalats en relació amb els títols oficials. Per a més informació sobre la diferència entre títols oficials i no oficials podeu consultar la pàgina que AQU Catalunya va crear per a aquest propòsit.