Quina diferència hi ha entre escollir un títol oficial o no oficial?
Cursar una titulació universitària oficial o una de no oficial no és el mateix. El fet que uns estudis estiguin reconeguts oficialment i d’altres no, té implicacions directes sobre el futur professional de la persona que escull una opció o l’altra. Més enllà que els títols oficials ofereixen més garanties de qualitat que els no oficials, cal destacar també les portes que obren respecte als altres. A continuació, us expliquem tot el que heu de saber abans de prendre la decisió d'escollir un grau, un màster o un doctorat oficials o no oficials, tant d’universitats públiques com privades. A més, us donem eines útils perquè pugueu comprovar l’oficialitat i la qualitat de les titulacions que vulgueu cursar a Catalunya.
- Què és un títol oficial?
- Què és un títol no oficial o títol propi?
- Quines garanties de qualitat ofereix un títol universitari oficial?
- Com es pot saber si un títol ha superat l’avaluació d’AQU Catalunya?
- Com es pot comprovar l’oficialitat d’un títol?
- Com puc conèixer la qualitat d’un títol no oficial?
Què és un títol oficial?
Legalment, els ensenyaments universitaris que condueixen a l’obtenció de títols oficials han d’estar recollits en un reial decret. Aquest requisit fa que siguin vàlids en tot l’Estat i també fora, ja que són reconeguts dins l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES). Aquests títols, que tenen efectes acadèmics plens, són imprescindibles per accedir a certes categories del cos funcionarial o laboral de l’administració pública, a professions regulades (advocacia, medicina, arquitectura, enginyeria industrial, etc.) o a l’accés a un títol de doctorat, cosa que no permeten els títols no oficials. A banda d’això, una altra diferència clau és que els títols oficials estan sotmesos a un control de qualitat extern per part d’agències d’avaluació. Per tant, cursar una titulació oficial ofereix més garanties a nivell formatiu i professional.
Què és un títol no oficial o títol propi?
Les universitats poden impartir ensenyaments que no són oficials i que condueixen a l'obtenció de títols propis, que s’entenen com a formació permanent. Aquests títols, que s’anomenen títols no oficials o títols propis, mai comptaran igual que un d’oficial en oposicions o concursos dins de l’administració pública, si bé sí que es poden tenir en compte com a formació contínua, i només tindran validesa dins de l’estat espanyol. L’admissió a aquests títols és flexible i els requisits depenen de cada centre. A aquests ensenyaments no se’ls exigeix cap estàndard de qualitat per part d’agències d’avaluació.
Títols oficials vs. títols propis
Quines garanties de qualitat ofereix un títol universitari oficial?
Per ser considerats oficials, els títols han de superar una avaluació de qualitat externa, cosa que no es dona en les titulacions no oficials. Aquest control el duen a terme les agències de qualitat, que avaluen el títol abans que s’imparteixi per garantir que el pla d’estudis que ofereix sigui coherent amb l’objectiu formatiu i professional del títol que s’obtindrà i també amb el nivell educatiu al qual pertany.
Però la supervisió de la qualitat dels títols oficials no té lloc només una vegada abans que comencin a impartir-se. Durant el cicle de vida d’un títol, les agències de qualitat en fan un seguiment a través del qual avaluen les modificacions que els responsables hi volen introduir. Així, cada 6 anys en graus de 240 crèdits, màsters i doctorats, o cada 8 anys en graus de 300 i 360 crèdits, els renoven o no l’acreditació en funció de si compleixen els requisits mínims de qualitat segons un comitè d’experts externs que els fan una visita d’avaluació presencial. Aquest exhaustiu procediment no s’aplica en els títols no oficials. Per tant, cap organisme públic homologat per a aquesta funció controla si el temari que s’hi imparteix coincideix amb les necessitats de la professió que es pretén exercir un cop acabats els estudis. A Catalunya, l’ens públic que s’encarrega de supervisar que un títol universitari compleixi els mínims requisits de qualitat i que, per tant, sigui finalment considerat oficial és l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, AQU Catalunya.
Com es pot saber si un títol ha superat l’avaluació d’AQU Catalunya?
La Generalitat de Catalunya, a través del Consell Interuniversitari de Catalunya, autoritza les titulacions que poden convertir-se en oficials. AQU Catalunya és l’organisme independent que s'encarrega de dur a terme les avaluacions dels títols oficials que es poden estudiar a Catalunya. Després de l’avaluació de l’Agència és quan aquests títols continuen el procés administratiu al Consejo de Universidades del ministeri d’Universitats per convertir-se en oficials. Els títols oficials que superen les avaluacions d’AQU Catalunya es poden identificar a través d’un segell de l’Agència. Això els distingirà dels títols no oficials, que en cap cas poden oferir un d’aquests segells com a garantia de qualitat als seus futurs estudiants. Per tant, qualsevol títol oficial que s’imparteixi en una universitat catalana ha de tenir aquests segells.
A banda dels títols, AQU Catalunya també avalua els centres que imparteixen les titulacions universitàries oficials per acreditar-los institucionalment. Els centres que compten amb l’acreditació institucional també es distingeixen amb un segell. Cal tenir en compte que quan un centre d’ensenyament superior mostra un segell, ja sigui en relació a un títol oficial o al mateix centre, l’ha d’acompanyar d’un número de registre i d'un certificat. A continuació els podeu veure tots:
Titulacions
- Verificació de titulacions
- Acreditació de titulacions, que poden ser amb excel·lència
Centres
- Certificació del sistema intern de garantia de la qualitat (SIGQ) del centre
- Acreditació institucional
Com es pot comprovar l’oficialitat d’un títol?
Les universitats i els centres d'ensenyament superior han d’utilitzar a la seva web una nomenclatura concreta per referir-se als títols que ofereixen si són oficials. És obligatori que presentin els títols oficials com a “Grau en”, “Màster Universitari en" i "Doctorat en”. Per tant, quan una universitat o centre d’ensenyament superior ofereix títols com “Graduat”, “Títol de màster”, “Diploma d’especialització” o altres fórmules és perquè els títols no són oficials. Si es dubta sobre l’oficialitat d’un títol, una bona opció és comprovar si apareix als webs següents:
- EUC Estudis. Aquesta web permet comprovar si un títol determinat és oficial o no i veure’n indicadors de qualitat. En cas de ser oficial, s’hi pot consultar quins resultats ha obtingut en les acreditacions a les quals s’ha sotmès per part d’AQU Catalunya. A banda d’aquestes dades, es poden consultar molts altres paràmetres relacionats amb els estudis —graus, màsters universitaris i doctorats— que hi ha registrats. Per exemple, es pot accedir a dades relatives a la inserció laboral de cada estudi. És a dir, gràcies a les dades que AQU Catalunya obté de persones que els han estudiat abans, es poden conèixer dades com quants tenen feina, quin salari tenen, quant temps els ha costat trobar la primera feina, quines funcions compleixen al seu lloc de treball, quin tipus de contracte els ofereixen les empreses o quin grau de satisfacció senten amb els estudis en qüestió.
- Canal Universitats. Aquesta web, que depèn de la Generalitat de Catalunya, informa exclusivament dels graus i màsters oficials. A través del buscador es pot aconseguir informació essencial de la titulació com la nota de tall, les vies d’accés, les competències que s’assoleixen cursant-lo i les possibles sortides professionals del títol.
- Registro de Universidades, Centros y Títulos (RUCT). Aquesta web, què depèn del Ministerio de Universidades, Ciencia e Innovación, té un buscador on es poden consultar els títols, centres i universitats que són oficials. Els que no apareixen aquí, o bé estan en procés d’inscripció o bé no són oficials.
Com puc conèixer la qualitat d’un títol no oficial?
Malgrat que les garanties de qualitat que es requereixen en la majoria d'institucions públiques i homologables arreu d’Europa només les poden oferir els títols oficials, cursar títols no oficials pot ser útil per a algunes professions en particular i en alguns contextos laborals en concret. Malgrat que cap organisme d’avaluació extern respon de la qualitat d’aquesta mena de títols, una precaució que es pot prendre és fixar-se en el centre que els imparteix.
Concretament, és molt més segur que el centre sigui oficial i, per tant, estigui inscrit al Registro de Universidades, Centros y Títulos (RUCT). A banda de l’oficialitat, és especialment rellevant distingir entre els centres que han superat un procés d’acreditació institucional i els que no, ja que un centre pot ser oficial i no haver estat acreditat institucionalment. Els centres acreditats institucionalment compten amb un segell específic d’AQU Catalunya que indica que tenen un sistema intern de garantia de la qualitat (SIGQ) que els permet vetllar de manera autònoma per la seva qualitat més enllà de la tasca externa que fa l’Agència en aquest sentit.
Els centres acreditats institucionalment passen cada sis anys un procés d’avaluació externa durant el qual es comprova que compleixen totes les garanties d’assegurament de la qualitat de les titulacions que imparteixen. Si bé és cert que les garanties mínimes de qualitat només es donen quan els títols i els centres han estat avaluats per AQU Catalunya, escollir un títol no oficial d’un centre d’educació superior que ha superat l’acreditació institucional implica menys riscos. És a dir, s’entén que un centre que és reconegut per la seva qualitat no posaria en risc la seva imatge oferint títols no oficials que no complissin amb un mínim de qualitat. Per tot això, és recomanable comprovar si el centre ha estat acreditat per AQU Catalunya, cosa que es pot fer a la pàgina EUC, on ha de constar un informe amb resultat “Favorable”, o al RUCT, on també es diferencien els que estan acreditats institucionalment.
En el cas dels centres d’origen estranger que ofereixen formació en territori català, la Generalitat de Catalunya té establert un procediment específic per autoritzar-los que implica l’avaluació d’AQU Catalunya per tal que ofereixin uns mínims estàndards de qualitat. Els centres autoritzats es poden comprovar aquí.
Davant l’àmplia oferta de títols oficials i no oficials, cal tenir en compte les garanties de qualitat i l’impacte posterior en la vida professional de cada tipus de títol. Els que ofereixen les màximes garanties són els títols oficials.