Opinió dels ocupadors
L’estudi Ocupadors té el propòsit de conèixer l’ocupabilitat de les persones graduades recentment a Catalunya. L’estudi recull la percepció d’empreses i organitzacions sobre la formació de les persones graduades recentment, i l’analitza juntament amb les dades de les enquestes de satisfacció i inserció laboral. L’objectiu últim dels estudis és generar propostes de millora de les titulacions.
Resultats
Què és l’estudi Ocupadors?
L’estudi Ocupadors analitza l’ocupabilitat universitària —entesa com la capacitat per part de les universitats de dissenyar formació d’un perfil que respongui a les competències i qualificacions sol·licitades en el mercat laboral— donant protagonisme a l’opinió d’empreses, institucions i organitzacions que contracten persones graduades recentment. Concretament, en totes les edicions de l’enquesta, es pregunta sobre els aspectes següents:
- Contractació i factors de contractació de persones graduades recentment.
- Dificultats en la contractació.
- Competències que han de millorar les persones graduades recentment.
- Satisfacció amb les competències de les persones graduades recentment.
L’opinió del col·lectiu ocupador es recull mitjançant una enquesta, que s’analitza juntament amb les dades de les enquestes de satisfacció i inserció laboral per proporcionar un conjunt d’evidències que, des d’una perspectiva transversal, ajudi la comunitat universitària a fer propostes de millora de les titulacions des de la perspectiva de l’ocupabilitat. Els resultats més rellevants d’aquest informe es presentaran en una jornada adreçada a universitats, col·legis professionals, associacions d’empreses, i ocupadors en general.
Quarta edició de l’enquesta (2024-2026)
La quarta edició de l’estudi Ocupadors recull, com en les edicions anteriors, informació sobre els factors valorats en la contractació, les possibles dificultats en aquest procés, les competències que cal millorar en la formació universitària i la satisfacció global del col·lectiu ocupador amb les competències de les persones graduades recentment. A més, com a novetat d’aquesta edició, es pregunta sobre aspectes que actualment prenen molta importància en el sistema universitari català, com ara els dobles graus, la formació dual, les microcredencials o la formació en línia, entre altres qüestions. La informació recollida en aquestes enquestes es presentarà en una jornada en què es mostraran resultats globals dels estudis, es publicaran informes breus de dades temàtics per titulacions específiques del sistema, i es posarà a disposició del sistema universitari un quadre de comandament (dashboard) amb els principals indicadors de l’enquesta que haurien de servir per a la revisió i el disseny dels plans d’estudis.
El treball de camp es duu a terme a finals de novembre de 2024, i l’enquesta s’envia a més de 26.000 contactes d’empreses i organitzacions que ens han proporcionat les universitats catalanes (col·laboradores de l’estudi des de la primera edició).
Amb la finalitat de potenciar la participació en l’enquesta, les empreses i organitzacions que han respost el qüestionari han entrat en el sorteig d’un ordinador portàtil MacBook Air. Consulta les bases del sorteig.
Enquestes
Consulta l’enquesta de la quarta edició del projecte.
Consulta l’origen i l’ús de les dades de contacte de l’enquesta d’ocupadors d’AQU Catalunya.
Fases del projecte
Les fases definides per a aquesta quarta edició de l’enquesta (2024-2026) són les següents:
Col·laboradors