93

Abril 2019

ARTICLES

El nou codi ètic d’AQU Catalunya

Jordi Escolar - Assessor jurídic

coberta codi èticEl nou codi ètic de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) ha estat aprovat en la sessió del seu Consell de Govern el dia 2 de maig de 2019.

La redacció d'aquest codi ètic es va encarregar a un grup de treball integrat per la doctora Esther Giménez-Salinas, catedràtica emèrita de Dret Penal i Criminologia de la Universitat Ramon Llull, la doctora Begoña Román, professora titular de Filosofia de la Universitat de Barcelona, i la doctora Marina Garcés, professora dels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. El secretariat del grup de treball va correspondre al senyor Jordi Escolar, assessor jurídic d'AQU Catalunya i secretari de la Comissió d'Apel·lacions.

El treball en comú d'aquestes persones expertes de primer nivell, amb una visió multidisciplinària, ha permès l'elaboració d'un codi ètic plural, de visió àmplia i que dona un valor afegit al nou text.

En el procés de redacció i conceptualització del nou codi ètic, es van analitzar codis ètics de diversos àmbits del sector públic i també les darreres tendències en el camp de l'ètica aplicada.

La proposta del nou codi ètic d'AQU Catalunya es va enviar a la Comissió Assessora de l'Agència.

D'acord amb el context exposat, el grup de treball va acordar l'establiment d'uns puntals fonamentals per bastir-ne la redacció: simplicitat, inspiració, orientació i ànim de millora contínua. En la línia del compliment d'aquests puntals, el codi ètic es divideix en quatre parts: una introducció, els valors, els compromisos i la garantia del compliment.

A la introducció s'explica l'evolució dels codis ètics que ha tingut l'Agència, les parts en què s'estructura el nou codi i la definició sobre què s'entén per valors i per compromisos.

A l'apartat dels valors es fa la distinció entre valors fonamentals i valors instrumentals. Els primers, que es defineixen com els trets intrínsecs que orienten la presa de decisions, són: dignitat, independència, imparcialitat, integritat, innovació i millora contínua, servei públic, diversitat, equitat i confiança. Els valors instrumentals, que fan referència als mitjans i els processos per assolir les finalitats de l'Agència, són: transparència i rendiment de comptes, cooperació, eficiència, internacionalització i competència.

Especialment destacable és la introducció del valor de la dignitat com a valor informador i transversal del nou codi ètic que té un doble vessant: d'una banda, l'aplicació de la dignitat a les persones avaluades, col·laboradores o treballadores i, de l'altra, el respecte vers les institucions.

A la tercera part hi ha els compromisos, que són la concreció pràctica dels valors, promouen un comportament ètic i afavoreixen les bones pràctiques. Una de les principals novetats d'aquest codi ètic és la concepció que "comprometre'ns amb els nostres valors i sentir-los com a propis és el que ens transforma èticament i ens fa subjectes de la nostra acció".

Finalment, el nou codi ètic d'AQU Catalunya preveu, al quart apartat, els mecanismes de garantia del compliment, que és el punt dèbil de molts documents com aquest. Se centra en el foment de la formació ètica, la garantia del compliment i el seguiment i revisió periòdica.

En conclusió, i tal com s'exposa en el mateix codi ètic que us presentem, es concep com un full de ruta ètic, és a dir, com una actitud i una visió que cal fomentar i concretar en els compromisos que conté, per tal d'esdevenir una eina central i útil de reforç i garantia de la bona manera de fer en la tasca institucional i d'avaluació d'AQU Catalunya.
 

ENQA EQAR ISO

Generalitat de Catalunya

C. dels Vergós, 36-42. 08017 Barcelona. Tel.: +34 93 268 89 50

© 2019 AQU Catalunya – Dipòsit legal B-5.686-2008