93

Abril 2019

OPINIÓ

El nou codi ètic d’AQU Catalunya: una oportunitat

Esther Giménez-Salinas - Directora de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa de la Fundació Pere Tarrés de la URL

B93_pedretesSoc jurista i, ultra això, penalista; per tant, formada en la necessitat de reglamentar un seguit de conductes per protegir determinats béns jurídics considerats fonamentals, als quals, en el cas de no ser respectats, se'ls associa una sanció aplicada a qui n'infringeix les regles. D'aquesta manera, quan van sorgir els primers codis ètics, evidenciaven massa semblances amb les lleis i els reglaments; es volien regular determinades conductes fins a caure en la casuística. Això era degut, en part, al fet que l'ètica aplicada era una disciplina poc desenvolupada al nostre país.

Cap als anys setanta del segle passat, apareix una nova disciplina als Estats Units en el camp de l'ètica, denominada ètica aplicada. Tal com el seu nom indica, es tracta d'un moviment vinculat a situacions concretes, sorgit de la necessitat de donar resposta a problemes que apareixen quotidianament en l'exercici professional i que no necessàriament es troben regulats per les lleis.

Segurament, un dels camps més coneguts en aquesta disciplina és el de la bioètica, directament vinculada a situacions concretes de l'àmbit de la salut i davant de la qual moltes persones s'han vist confrontades de forma directa o indirecta fruit de dilemes ètics. Avui, tanmateix, s'ha estès a gairebé tots els sectors professionals, des de l'empresarial fins al servei públic.
D'aquesta manera també apareixen els codis ètics, un instrument per conèixer i fer difusió d'aquells valors que les institucions i les organitzacions han d'incorporar com a normes de conducta. I, per bé que no tenen un caràcter coercitiu, són de compliment obligatori, perquè parteixen d'un principi bàsic: el respecte a la dignitat humana.

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya ja tenia un codi ètic des de l'any 2008, i no és que estigués obsolet, ja que els principis i valors descrits tenen plena vigència, sinó que, com passa en altres camps, li calia innovació pedagògica. D'aquí que s'hagi renovat a partir de la tasca duta a terme per un comitè format, d'una banda, per les filòsofes i professores Begoña Román i Marina Garcés, expertes en ètica i pensament contemporani, que hi han aportat el rigor i la claredat necessaris, i, de l'altra, des de l'àmbit jurídic, per Jordi Escolar, assessor a AQU Catalunya, i jo mateixa. Un equip cohesionat, dinàmic i enriquidor, que ha fet una feina amb una voluntat simplificadora, senzilla i inspiradora, que permet transmetre l'esperit de millora contínua en el dia a dia.

El nou codi ètic pretén, sobretot, impactar i traslladar a l'usuari allò que és important respecte del que és accessori, motiu pel qual se n'han reduït els conceptes i s'han destacat els valors de la dignitat, la independència, la imparcialitat, la integritat, la innovació i la millora, el servei públic, la diversitat, l'equitat i la confiança com a valors fonamentals per orientar la presa de decisions. Juntament amb aquests valors, que es troben definits de forma breu, també n'hi ha d'altres d'instrumentals, com són els mitjans i els processos per assolir les finalitats de l'Agència.

El redactat de cadascun d'aquests valors s'ha elaborat de manera que siguin fàcilment comprensibles i aplicables en la pràctica professional. Així, per exemple, la diversitat es defineix com "la comprensió de les diferents realitats acadèmiques i científiques individuals" i com "una oportunitat de transformació per mitjà de la pluralitat, en benefici de l'evolució de l'educació superior". La diversitat "també comporta el respecte a la pluralitat institucional i organitzativa".

D'aquesta manera, es destaca la necessitat de diferenciar tant a escala individual com institucional les diverses formacions acadèmiques. Això, juntament amb l'equitat, ha de permetre valorar de forma diferent allò que no és igual.

D'entre totes les parts que formen aquest nou codi ètic, la que crec que és més rellevant de destacar és la referent als compromisos. Personalment, el compromís em sembla un dels mots amb més sentit; com deia el president nord-americà Abraham Lincoln, "el compromís és el que converteix una promesa en realitat". Així, dels valors enumerats anteriorment, se'n deriven uns compromisos que van més enllà d'uns simples ideals o d'una declaració de bones intencions. En aquest sentit, les persones vinculades a AQU Catalunya tenen un sentit del deure moral i ètic que les compromet amb els valors esmentats.

El nou codi ètic té un valor afegit i és que, des del punt de vista de la formació, té un clar valor pedagògic.

ENQA EQAR ISO

Generalitat de Catalunya

C. dels Vergós, 36-42. 08017 Barcelona. Tel.: +34 93 268 89 50

© 2019 AQU Catalunya – Dipòsit legal B-5.686-2008