AQU Catalunya ha presentat recentment el seu segon estudi que analitza les desigualtats en la inserció laboral de titulats i titulades segons la seva classe social i la mesura en què el sistema universitari català (SUC) fomenta la seva mobilitat social. Els resultats de l’estudi demostren que si una persona jove vol ser mòbil socialment, estudiar un grau universitari segueix sent una opció efectiva. L’educació universitària permet una bona inserció laboral independentment de la classe social de l’estudiantat i, fins i tot, iguala les probabilitats de tenir èxit laboral entre titulats i titulades de classes socials diferents entre les persones del mateix grau. Aquí radica una altra troballa important de l’informe: l’estudiantat de classes socials diferents no sempre estudia la mateixa titulació. Les classes socials altes tendeixen a matricular-se en graus amb millors resultats laborals —com ara Medicina o algunes Enginyeries— i, per tant, des del punt de vista agregat, solen tenir una ocupació més estable i més ben remunerada. En resum, si dos estudiants de classes socials diferents es matriculen a Medicina, no hi haurà diferències en la seva inserció laboral, tot i que els estudiants de classe alta tenen més probabilitats de titular-se en Medicina que els de classe treballadora.
El president d’AQU Catalunya, Francesc Xavier Grau, va oferir la síntesi següent d’aquests resultats: “Tot i que l’ascensor social funciona, no puja a les mateixes plantes i això eternitza [la] segregació social”. Aquesta doble funció de les universitats, que es materialitza tant a Catalunya com en altres indrets, és una característica comuna dels sistemes d’educació superior. En aquest sentit, el sociòleg Manuel Castells els defineix com a “sistemes dinàmics amb funcions contradictòries”, i les seves institucions tenen un paper fonamental tant en l’expansió d’oportunitats educatives com en la formació d’elits professionals.
Si dos estudiants de classes socials diferents es matriculen a Medicina, no hi haurà diferències en la seva inserció laboral, tot i que els estudiants de classe alta tenen més probabilitats de titular-se en Medicina que els de classe treballadora
Tenint en compte aquesta doble naturalesa dels sistemes universitaris, l’estudi d’AQU Catalunya aporta un conjunt de dades que poden ser d’utilitat als actors del SUC per reforçar la dimensió social del nostre sistema universitari. Per una banda, demostra que les universitats catalanes són un motor de mobilitat social poderós, especialment a les universitats situades fora de Barcelona. Com es mostra a la figura següent, hi ha un conjunt de titulacions de grau que s’imparteixen fora de Barcelona i que pertanyen als àmbits d’estudi com ara la Intervenció Social, l’Educació o la Psicologia i Teràpia, que tendeixen a tenir titulats i titulades d’entorns familiars més humils i que fomenten una mobilitat social elevada.
Per l’altra, identifica, com es mostra a la taula següent, que no totes les titulacions tenen una distribució equitativa de la seva població graduada. Hi ha un conjunt de titulacions, les quals tendeixen a tenir millors perspectives professionals, que tenen una representació més gran de titulats i titulades de classe alta. Per exemple, gairebé 6 de cada 10 graduats i graduades de les titulacions del subàmbit de Medicina i Ciències Biològiques són de classe alta, i no hi ha cap subàmbit d’Enginyeria que tinguin menys d’un 45 % de titulats i titulades d’aquesta mateixa classe. Per altra banda, els graus en Intervenció Social i en Educació tenen una representació més gran de graduats i graduades de classes treballadores.
A AQU Catalunya creiem fermament en un model de millora contínua basada en evidències. És per aquest motiu que hem elaborat aquest estudi, conjuntament amb un catàleg d’indicadors d’equitat, el qual proposa un seguit de mesures que permeten monitorar l’equitat universitària no només en la inserció, sinó també en l’accés i el progrés durant els estudis. Esperem que tant les dades que hem analitzat a l’estudi d’equitat en la inserció laboral i la mobilitat social com la proposta d’indicadors en l’accés i el progrés durant els estudis puguin ser d’utilitat als actors del SUC per conèixer millor l’estat de la seva dimensió social, les seves fortaleses i aquelles àrees que requereixen atenció per a la millora.