AQU Catalunya presenta l’’Informe d’Equitat’ en una jornada a la Universitat Politècnica de Catalunya
L’informe, fet amb les respostes de 21.000 estudiants, analitza la inserció laboral i la mobilitat social dels graduats i graduades del sistema universitari català segons la classe social a la qual pertanyen.
.jpg)
AQU Catalunya ha fet públic avui l’informe Equitat en la inserció laboral i la mobilitat social dels graduats i graduades de les universitats presencials catalanes en una jornada celebrada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’acte, que estava obert al públic, ha comptat amb la presència del secretari general del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Josep Oriol Escardíbul Ferrà; del president d’AQU Catalunya, Francesc Xavier Grau Vidal; del director d’AQU Catalunya, Jaume Valls Pasola, i del rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga.
A banda de la representació institucional, l’acte també ha comptat amb la presència de ponents tècnics especialitzats en l’estudi. El catedràtic de Sociologia de la Universitat de València Antonio Ariño ha aprofundit en com l’informe ha abordat la dimensió social de l’equitat; la professora del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i presidenta del grup de treball que ha elaborat el catàleg d'indicadors, Helena Troiano, ha donat a conèixer el catàleg d’indicadors d’equitat de l’informe; i el responsable de l’informe a AQU Catalunya, Josep Lluís Mateos, ha estat l’encarregat de desgranar les conclusions de l’estudi.
La jornada ha estat dedicada a presentar les conclusions a les quals ha arribat l’Informe d’Equitat, que analitza la inserció laboral dels graduats i graduades segons la classe social a la qual pertanyen. L’informe, el segon temàtic sobre aquesta qüestió que l’Agència ha portat a terme, també analitza la mobilitat social que l’estudiantat del sistema universitari català (SUC) experimenta un cop ingressa al mercat laboral i, finalment, genera evidències que permetin als diferents actors del SUC desenvolupar accions de millora respecte a l’equitat i la mobilitat social.
L'Informe d’Equitat, fet a partir de 21.000 respostes d’estudiants, conclou que el SUC presenta una estratificació horitzontal, cosa que implica que les classes socials no es distribueixin aleatòriament entre les diverses titulacions perquè l’estudiantat de classe alta sol triar carreres amb més prestigi social que habiliten a feines més ben remunerades. L’informe, que també assenyala el paper destacat que tenen les universitats en matèria d’equitat, afirma que la universitat catalana actua com una garantia d’inserció laboral equitativa per a l’alumnat que s’hi gradua malgrat que presenta diferències salarials entre les persones graduades segons la classe social a la qual pertanyen. Finalment, l’informe assenyala la universitat catalana com un vehicle eficaç com ascensor social.
Amb la publicació d’aquest informe, AQU Catalunya dona compliment al Comunicat de Roma, que estableix que “quan sigui possible, els sistemes d’assegurament extern de la qualitat haurien d’abordar com la dimensió social, la diversitat, l’accessibilitat, l’equitat i la inclusió es veuen reflectides en les missions institucionals de les institucions d’educació superior”. Podeu conèixer en profunditat les conclusions de l’Informe d’Equitat podeu consultar els següents documents:
Catàleg d'indicadors d’equitat en l’accés, el progrés i la inserció laboral en el sistema universitari de Catalunya (març de 2025)