Acreditació internacional (Medicina segons la WFME)
La World Federation for Medical Education és una associació mundial creada l’any 1972 que desenvolupa estàndards per a l’educació mèdica i promou l’acreditació de les escoles de medicina. El seu objectiu és millorar la qualitat de l’educació mèdica, i és l'organització que representa oficialment i de manera global l'educació mèdica i la formació dels metges i metgesses davant l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Aquesta acreditació té efectes per a les persones que es titulin a les facultats de Medicina acreditades, com per exemple que, a partir del 2024, les persones titulades que vulguin exercir la medicina als Estats Units o vulguin realitzar activitats pràctiques en el marc de la formació de postgrau o formació continuada en aquest país s’hauran d’haver graduat en un centre acreditat segons aquests estàndards.
Qui es pot acreditar per la WFME?
Les facultats de Medicina del sistema universitari català que tinguin titulats.
Objectiu
L’objectiu de l’acreditació és garantir que els títols de Medicina compleixen els requisits legals establerts per les autoritats d’educació superior i que el nivell de formació assolit per les persones titulades s’ajusta al nivell certificat per la institució.
Sol·licitud i procediment d'avaluació
Els graus en Medicina han de passar pel procés d’acreditació abans dels vuit anys a comptar de la data d’implantació (o darrera acreditació).
El procés d’acreditació s’estructura en dues etapes: la visita externa i l’acreditació.
- La visita externa és la comprovació in situ del funcionament de la titulació, el qual queda reflectit en l’informe de visita externa.
- L’acreditació és l’emissió, per part de la Comissió Específica de Ciències de la Salut, de l’informe de valoració del funcionament de la titulació, l’informe d’acreditació, a partir de totes les evidències de què AQU Catalunya disposa, especialment l’informe de visita externa.
Les sol·licituds es poden presentar durant tot l’any al Consejo de Universidades per mitjà de l’aplicació informàtica del Ministeri competent en matèria d’universitats. La universitat presentarà una sol·licitud per cada títol que demani l’acreditació.
El termini per a la seva resolució és de sis mesos a partir de la presentació de la proposta, d’Reial decret 822/2021, de 28 de setembre. El Ministeri amplia el termini de resolució fins a un màxim de tres mesos més, d’acord amb el que preveu l’article 42.5.c) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
L’informe d’acreditació de la titulació es trametrà de manera oficial a les entitats estatals i autonòmiques competents perquè continuï el procés administratiu de l’acreditació del títol.
A partir de l’informe d’acreditació, AQU Catalunya reconeix, per mitjà de l’emissió del certificat i el segell de qualitat corresponent, les titulacions acreditades i acreditades amb excel·lència.
Els segells d’acreditació de les titulacions poden ser:
- Segell favorable, que s’aconseguirà quan la titulació o el centre hagi superat el procés d’acreditació o de certificació, amb independència de les qualificacions obtingudes. Aquest segell inclou les valoracions “favorable” i “favorable amb condicions” de la Guia per a l’acreditació de les titulacions universitàries oficials de grau i màster.
- Segell d’excel·lència, que s’aconseguirà quan la titulació hagi superat el procés d’acreditació i, a més a més, hagi obtingut la qualificació global “acreditat en progrés d’excel·lència”, que es dona quan la majoria de criteris d’acreditació de la guia corresponent s’assoleixen amb qualitat i, en conseqüència, s’identifiquen nombroses bones pràctiques que excedeixen el nivell mínim requerit.
Metodologia
AQU Catalunya ha adoptat l’estructura i el contingut de les normes d’Educació Mèdica Bàsica (Basic Medical Education) de l’any 2020 i ha incorporat aquells aspectes que, d’acord amb els Estàndards i criteris per a l’avaluació de la qualitat de graus i màsters universitaris, és obligatori incloure i/o són exigits per la normativa legal catalana i espanyola.
El procés d’acreditació segons els estàndards de la WFME es descriu a la Guide to the accreditation of Medical study programmes according to the AQU Catalunya standards and the WFME global standards for quality improvement: basic Medical education.
Publicació de resultats
Les primeres facultats de Medicina que han estat acreditades per AQU Catalunya seguint els estàndards de la WFME són:
- La facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona - Data de validesa de l'acreditació: 17/01/2032
- La facultat de Medicina de la Universitat de Girona - Data de validesa de l'acreditació: 03/06/2030
- La facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya - Data de validesa de l'acreditació: 27/06/2030
Podeu consultar els títols que han rebut el certificat i el segell d'acreditació a:
EUC informes, portal d'informes d'avaluació del sistema universitari català emesos per AQU Catalunya.