AQU Catalunya analitza l’estat del català a les revistes científiques i erudites
AQU Catalunya ha elaborat aquesta anàlisi a instàncies del Departament de Recerca i Universitats en el marc del Pla d'enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya. El document conclou que al 41,7% de les revistes fetes a Catalunya s’hi troba la llengua catalana, que es concentra majoritàriament en publicacions sobre Humanitats

AQU Catalunya ha publicat l’anàlisi ‘Revistes científiques i erudites de Catalunya’, que analitza la presència de la llengua catalana en aquestes publicacions així com la visibilitat que aconsegueix en les principals bases de dades bibliomètriques internacionals i llistats de revistes. El projecte, elaborat pel Dr. Llorenç Arguimbau Vivó, ha estat realitzat per l’Agència a instàncies del Departament de Recerca i Universitats en el marc del ‘Pla d'enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya’, del qual l’Agència participa en diferents accions.
Els resultats de l’anàlisi assenyalen que 232 revistes de les 556 que s’editen a Catalunya són totalment o parcial en català. El castellà ocupa la primera posició a les revistes científiques i erudites de Catalunya, amb presència en 317 de les 556 revistes, seguit del català (232) i l’anglès (172). Per tant, el català està representat en el 41,7% de les revistes en actiu d’aquest àmbit a Catalunya. En les 232 revistes amb articles en català, les que se centren en Humanitats són majoritàries. Concretament, el 62,5% del total. Les segueixen a gran distància les Ciències Socials, amb un 24,1% del total. En les d’Humanitats, cal tenir en compte que l’estudi hi compta també les dels centres d’estudis locals i comarcals. La resta d’àmbits presenten percentatges força més reduïts, entre el 4,7% i el 2,2%.
Les revistes científiques i erudites editades a Catalunya, un 83,1% de les quals són de periodicitat anual, són majoritàriament monolingües, amb 364 títols (el 65,5%). Per la seva banda, les revistes amb articles en dos idiomes representen el 23%; en tres idiomes, el 5,2%; i en més de tres idiomes, el 4,1%. Complementàriament a l’anàlisi, l’estudi assenyala iniciatives europees per impulsar les revistes científiques en llengües nacionals, així com els principals portals web de revistes catalanes. Els resultats de l’anàlisi són el punt de partida d’un grup de treball d’experts que estudiarà criteris per a una valoració més justa de la qualitat, la rellevància i l’impacte social que té la recerca en català. Aquest grup de treball, constituït recentment, presentarà propostes a les comissions d’avaluació de la Comissió d’Avaluació de la Recerca perquè les publicacions en català siguin tingudes en compte en els processos d’acreditació del professorat.