8 de cada 10 persones tornarien a matricular-se a la mateixa universitat
Segons l’Enquesta d’Inserció Laboral 2023 d’AQU Catalunya, el nombre de graduats i graduades del Sistema Universitari Català (SUC) tornarien a estudiar a la mateixa universitat ha descendit lleugerament en relació als resultats de l’enquesta del 2020
L’Enquesta sobre la Inserció Laboral 2023 d’AQU Catalunya ha aportat dades rellevants sobre la satisfacció amb la seva universitat de les persones graduades recentment a les universitats catalanes. De totes les persones graduades enquestades, que sumen més de 20.000, les que asseguren que tornarien a estudiar al mateix centre universitari són un 81% del total. Tot i que la dada és satisfactòria, s’observa una reducció lleugera respecte l’any 2020. Concretament, del 2%.
Per àmbits de coneixement, els que més disposats estarien a repetir al mateix centre són els graduats i graduades en ciències, on la xifra arriba gairebé als 9 de cada 10. Tot i això, en aquest cas la seva xifra de repetició de centre baixa gairebé un 2% respecte la darrera enquesta. De fet, tots els àmbits disciplinaris en què es classifiquen els graus presenten una baixada en relació a la voluntat de repetir els estudis al mateix centre. L’àmbit que més descendeix és el d’humanitats, que cau un 4%. De fet, humanitats és l’únic àmbit que està per sota del 80% de graduats i graduades que repetiren universitat.
Els principals motius de les persones que no repetirien al mateix centre és que prefereixen altres tipus de models docents. Aquesta resposta arriba al 47%. En segon lloc, destaca que un 43% dels graduats i graduades opinen que seria millor estudiar a un altre centre perquè els serveis que s’hi ofereixen són millors que al que van estudiar ells i elles. El fet que hi hagi centres amb un major reconeixement en el món laboral ocupa el tercer lloc en el rànquing de motius per no estudiar un grau al mateix centre universitari. Ho argumenten així un 36% dels enquestats.
L’informe d’Inserció Laboral 2023 d’AQU Catalunya presenta els resultats de la 8a edició d’aquest enquesta, feta a les persones graduades a les universitats catalanes. Com en edicions anteriors, l’Agència ofereix aquest conjunt d’evidències a tots els actors del Sistema Universitari de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’anàlisi i la reflexió orientada a la millora dels graus des de la perspectiva de l’ocupabilitat de les persones graduades i de la seva satisfacció amb la formació rebuda. Les dades utilitzades en aquest informe són el producte d’una enquesta, enviada amb èxit a més de 42.000 persones graduades els cursos 2018-19 i 2019-20. Més del 52% de la població contactada han respost l’enquesta en aquesta edició.
Entre les vuit edicions realitzades de l’estudi d’inserció laboral s’han generat més de 120.000 registres. Aquesta xifra situa a Catalunya com un dels territoris europeus amb una de les bases de dades més extensa, completa i representativa en aquest tipus d’anàlisis.