AQU Catalunya publica la memòria d’activitats del 2023
L’any passat va estar marcat tant per activitats derivades de canvis legislatius com per l’aprovació del Pla Estratègic 2023-2026 i del Pla d’Igualtat 2024-2027. El Consell de Govern d'AQU Catalunya va aprovar la memòria d’activitats el mes d’abril de 2024.
AQU Catalunya ha publicat un any més la Memòria d’activitats i de responsabilitat social corporativa, un document orientat a retre comptes a la comunitat universitària i a la societat en general sobre les activitats que l’Agència ha desenvolupat durant l’any anterior. La memòria del 2023, aprovada pel Consell de Govern d’AQU Catalunya aquest 2024, presenta l’activitat de l’Agència a través d’un resum executiu però també de manera estructurada per compromisos de responsabilitat social i eixos estratègics.
Entres les activitats que més protagonisme van tenir al llarg del 2023 a AQU Catalunya, són especialment rellevants les derivades de canvis legislatius. Entre els canvis normatius, que també tindran un impacte important en l’activitat de l’Agència tant el 2024 com els pròxims anys, destaca en primer lloc l’aprovació, el març del 2023, de la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU), que va convertir el 2023 en l'últim any en què l’Agència emetia els informes previs per a professorat lector. En segon lloc, un altre canvi normatiu amb afectació directa sobre l’Agència va ser l’aprovació, el desembre del 2022, de la Llei de la ciència, que encarrega a AQU Catalunya l’emissió de les credencials d’excel·lència en recerca, desenvolupament i innovació. Aquest nou procés d’avaluació es va començar a dissenyar el 2023 seguint les indicacions del Departament de Recerca i Universitats.
Documents estratègics
Durant el 2023, a banda dels canvis normatius, l’activitat de l’Agència també es va veure marcada per l’inici del procés de reacreditació institucional, que aplica una nova metodologia d’avaluació institucional. Més enllà d’això, AQU Catalunya també va aprovar dos documents especialment rellevants per a l’Agència en els pròxims anys. El primer és el Pla estratègic 2023-2026, que ha de guiar les activitats de l’Agència en aquest quadrienni. El segon és el Pla d’Igualtat 2024-2027, que recull els avenços en matèria de perspectiva de gènere que l’Agència pretén assolir en els pròxims quatre anys.
A més a més, destaca l’activitat feta al llarg del l’any passat per transformar les dues convocatòries anuals d’emissió d’acreditacions de professorat en una convocatòria oberta permanentment tot l’any. A nivell de nomenaments, el 2023 va ser un any amb dos canvis molt rellevants en dues de les principals comissions de l’Agència. La doctora Neus Vidal, catedràtica de la Universitat de Barcelona, va ser nomenada nova presidenta de la Comissió d’Apel·lacions (COAPEL) en substitució de la doctora Maria Pau Ginebra, catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ginebra havia deixat el càrrec per presidir la Comissió d’Avaluació de la Recerca (CAR), on havia acabat el seu mandat el doctor Lluís Torner.
Visites ‘in situ’
El 2023, any en què es van recuperar completament les visites externes d’avaluació de manera presencial, també es va finalitzar el treball de camp i es van presentar els resultats de la vuitena edició de l’enquesta d’inserció laboral als graduats universitaris i d’ensenyaments artístics superiors. A més, també en relació amb generació i transferència de coneixement, AQU Catalunya va assumir la direcció tècnica de la quarta edició de l’enquesta Via Universitària.
Finalment, en l’àmbit de les aliances internacionals, l’Agència ha obtingut Certificat d’alineació amb les Directrius de bones pràctiques de la International Network for Quality Assurance Agencies in Higher Education (INQAAHE).
Memòria d’activitats i de responsabilitat social corporativa