Com accedeixen els graduats i graduades de cada àmbit als seus llocs de treball?
Segons l’Enquesta d’Inserció Laboral 2023 d’AQU Catalunya, la manera de trobar feina dels graduats i graduades del Sistema Universitari Català (SUC) va molt lligada a l’àmbit disciplinari dels seus estudis. Així, en les enginyeries les pràctiques són molt importants, mentre que en l’àmbit de les humanitats ho són més la iniciativa pròpia i els contactes.
Els graduats i graduades recents a les universitats presencials del SUC tenen com a principal porta d’entrada al mercat de treball vies diferents segons l’àmbit disciplinari en el qual s’han graduat. De les quatre vies principals preguntades a l’enquesta –”Contactes”, “Enviant un CV”, “Pràctiques” i “Portals web”–, la que obté un percentatge més alt en el cas dels enginyers i enginyeres és la de les pràctiques, amb un 26%.
Segregant per àmbits les modalitats d’accés al lloc de treball, la segona dada més elevada és la dels graduats i graduades en humanitats que han trobat feina a través dels contactes personals. Aquesta modalitat es dona en un 25%. En contrast amb les humanitats, en l’àmbit de les enginyeries els contactes personals suposen només el 15% dels casos. En el cas de les humanitats, destaca també la baixa rellevància, amb només un 10%, de les pràctiques com a porta d’entrada al lloc de treball.
Pel que fa a l’àmbit de la salut, és destacable que els portals web no són una eina especialment efectiva per als graduats i graduades. Concretament, un 10% dels titulats i titulades en aquest àmbit han trobat feina d’aquesta manera. Dins d’aquesta mateixa àrea de coneixement, però, un 25% dels graduats i graduades troben feina gràcies a la seva pròpia iniciativa, és a dir, fent arribar ells el seu currículum a les empreses. On sí que resulten especialment útils els portals web és en l’àmbit de les ciències: aquí, un 23% dels enquestats han assegurat que han trobat feina gràcies a aquestes pàgines.
L’informe d’Inserció Laboral 2023 d’AQU Catalunya presenta els resultats de la 8a edició d’aquest enquesta, feta a les persones graduades a les universitats catalanes. Com en edicions anteriors, l’Agència ofereix aquest conjunt de dades a tots els actors del Sistema Universitari de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’anàlisi i la reflexió orientada a la millora dels graus des de la perspectiva de l’ocupabilitat de les persones graduades i de la seva satisfacció amb la formació rebuda. Les dades utilitzades en aquest informe són el producte d’una enquesta enviada amb èxit a més de 42.000 persones graduades els cursos 2018-19 i 2019-20. Més del 52% de la població contactada ha respost l’enquesta en aquesta edició.
Entre les vuit edicions realitzades de l’estudi d’inserció laboral s’han generat més de 120.000 registres. Aquesta xifra situa Catalunya com un dels territoris europeus amb una de les bases de dades més extensa, completa i representativa en aquest tipus d’anàlisis.