La Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes celebra la tercera reunió del 2024
La seu d’AQU Catalunya ha acollit la tercera trobada d’enguany de la Comissió Institucional i de Programes (CAIP), en la qual s’ha presentat els nous membres i en la qual s’ha votat l’aprovació dels referents en Biociències i en Filologia i estudis de llengües, entre d’altres qüestions.

La Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP) va celebrar ahir a la seu d’AQU Catalunya la tercera reunió del 2024. En la trobada es van presentar els nous membres de la comissió, que són el doctor Diego Pablo Ruiz Padillo, catedràtic de la Universidad de Granada; la doctora Maria de Lurdes Correia Fernandes, catedràtica de la Universidade do Porto; Caty Duykaerts, exdirectora de l’Agence pour l'Evaluation de la Qualité de l'Enseignement Supérieur de Bèlgica; i Patrick Heinzer, comissionat per afers internacionals a l’agència alemanya de qualitat, Agentur für Qualitätssicherung Durch Akkreditierung von Studiengängen E.V. (AQAS).
Després de l’aprovació de l’acta de la reunió anterior, el director d’AQU Catalunya, Jaume Valls Pasola, va presentar el seu informe, que va començar per detallar en quin punt es troben les diverses convocatòries d’avaluació de titulacions i de centres que l’Agència té obertes actualment. A continuació, va explicar en quin punt es troba actualment la revisió del Marc VSMA, del qual ja s’ha fet un primer esborrany que està en fase de revisió tècnica i que es preveu que s’aprovi en una reunió del Consell de Govern de la propera tardor-hivern.
Sobre l’actualització de la metodologia de l’avaluació docent, Valls va informar la CAIP sobre la voluntat de crear una metodologia renovada que doni resposta als nous desenvolupaments sobre l’avaluació docent tenint presents qüestions com els canvis legislatius recents o el programa Docentia, entre d’altres. Després de repassar el calendari sobre els propers estudis que està preparant l’Agència, el director va exposar quin són els principals temes que es tractaran a la propera reunió de la Red Española de Agencias de Calidad Universitaria (REACU), que se celebrarà el 15 de juliol. Finalment, Valls va presentar les properes jornades que celebrarà AQU Catalunya, que tindran lloc el 12 de juliol i el 18 de setembre d'aquest any. La primera s’anomena Seguiment i renovació de l’acreditació institucional: primera experiència, i la segona, Avaluació de la recerca: indicadors i reptes de la investigació local i en català.
Després de la presentació de l’Informe del director, els membres de la CAIP van aprovar els referents en Biociències i en Filologia i Estudis de Llengües. També van aprovar el document Orientacions per a l’elaboració de l’informe de l’estudiantat en l’acreditació de titulacions i centres; el model per a l’elaboració de l’Informe d’estudiants per a l’acreditació de titulacions; i el model per a l’elaboració de l’Informe d’estudiants per a l’acreditació de centres.
La CAIP, que aquest any ja s’havia reunit virtualment a l’abril, és l'òrgan que vetlla per la correcta aplicació del conjunt d'instruments i processos d'assegurament de la qualitat que a nivell institucional i de programes du a terme AQU Catalunya. Els treballs de la CAIP es poden agrupar en dos eixos principals: la qualitat dels ensenyaments i la qualitat de les institucions.