European Approach per a títols conjunts internacionals. Experiència a Catalunya i reptes futurs
Els ministres europeus responsables de l'educació superior van adoptar el maig de 2015 l’Enfocament per a la Garantia de Qualitat dels Programes Conjunts, una eina pensada per garantir la qualitat de forma externa per a aquest tipus de programes en el context europeu. Va ser aleshores quan la Comissió Europea (CE) va publicar una proposta sobre un sistema europeu de garantia de qualitat i reconeixement en l'educació superior. A partir d’aquella proposta, AQU Catalunya va elaborar el novembre del 2020 la Guia per a l’acreditació 'ex ante' de programes conjunts basada en l’European Approach, creada per facilitar als centres que imparteixen títols conjunts la verificació d’aquests títols. Ara l’Agència actualitza la guia basant-se en les disposicions addicionals número sis i set del Reial Decret 822/2021.
Coincidint amb la presentació de la renovació de la guia, AQU Catalunya organitza una jornada que pretén oferir una visió global de la implantació i finalitat de l’European Approach així com presentar l’estratègia de futur per la qual passa aquesta modalitat de verificació: l’European Label. A més, també s’abordaran els elements clau per a l’avaluació amb la metodologia de l’European Approach i, a través de casos pràctics, es posarà en valor la feina feta fins ara en aquest sentit a l’Agència, que ja ha verificat un total d'onze programes amb aquesta modalitat des del 2021.
L’European Approach, conegut en català com l’Enfocament Europeu, és l'instrument pertinent que s'ha d'aplicar sempre que les universitats catalanes cooperin amb altres institucions europees d'educació superior (IES) en programes conjunts i l'acreditació del programa (ex ante o ex post) sigui obligatòria per ser reconeguda a Espanya i per altres autoritats i agències d'assegurament de la qualitat europees. Aquest enfocament defineix els estàndards basant-se en les eines acordades de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), sense la necessitat d'aplicar criteris nacionals addicionals, cosa que facilita els enfocaments integrats per a l'assegurament de la qualitat dels programes conjunts.
Aquesta jornada s’adreça a tot el sistema universitari català i, en especial, als responsables dels ensenyaments universitaris internacionals conjunts, tant de les universitats (coordinadors/es, degans/es, vicerectors/es, etc.) com de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. També s’adreça a personal de les unitats tècniques de qualitat, experts i expertes que col·laboren amb AQU Catalunya i personal d’AQU Catalunya.
Durant la sessió es faran fotografies i/o s'enregistraran les ponències (àudio i/o vídeo). Aquestes imatges podran ser utilitzades al lloc web, xarxes socials i publicacions d'AQU Catalunya, i segurament podran identificar les persones. Si vostè s'oposa a aparèixer en qualsevol imatge publicada en aquests suports, si us plau, cal que es posi en contacte amb nosaltres (comunicacio@aqu.cat).
Dimarts, 29 d'abril de 2025, de les 12.00 h a les 14.00 h
En línia.
Català, castellà i anglès.