AQU Catalunya presenta el seu primer Referent d’Enginyeria Industrial
El document pretén orientar les universitats en els processos de disseny i avaluació de nous títols que habilitin per a les professions d’enginyer/a tècnic/a industrial i enginyer/a industrial.
AQU Catalunya ha publicat aquest mes de febrer el seu primer Referent dedicat a l’enginyeria industrial. Aquest document, editat perquè les universitats es puguin orientar més fàcilment en el disseny i l’avaluació de nous títols relacionats amb l'enginyeria industrial, està indicat per als títols de grau en Enginyeria Mecànica, Enginyeria Elèctrica, Enginyeria Química, Enginyeria de Tecnologia i Disseny Tèxtil, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, o enginyeria de qualsevol altra denominació que habiliti per a la professió regulada d’enginyer/a tècnic/a industrial, i també per al grau d’Enginyeria en Tecnologies Industrials. Més enllà dels graus, resulta útil també per al màster universitari en Enginyeria Industrial o de qualsevol altra denominació que habiliti per a la professió regulada d’enginyer/a industrial.
Referent en Enginyeria Industrial
Els usuaris a qui va destinat aquest document són diversos grups d’interès i per a diferents propòsits. A banda de l’objectiu d’avaluació i disseny de títols d’aquest àmbit mencionat anteriorment, també inclou el propòsit d’informar la societat, especialment el futur estudiantat i els ocupadors, sobre les característiques dels estudis i els resultats d’aprenentatge. El document, que no és preceptiu ni persegueix establir cap pla d’estudis comú a totes les institucions universitàries, vol ajudar les institucions universitàries en el disseny i l’avaluació dels títols descrits. A més, com que no pretén establir enfocaments determinats per a la metodologia d’ensenyament, d’aprenentatge i d’avaluació, les institucions poden adaptar-lo al seu context i als seus objectius formatius.
Entre els marcs de referència dins dels quals es desenvolupa aquest Referent hi ha el Marc VSMA, centrat en la verificació de noves propostes d’ensenyament, en el seguiment del seu desplegament, en l’avaluació de les modificacions que puguin experimentar i en l’acreditació cíclica dels ensenyaments. La formació en enginyeria industrial és interdisciplinària, amb una base teòrica important que parteix de matèries bàsiques com la física, la química i les matemàtiques, i que s’especialitza en alguna de les disciplines bàsiques de la indústria. D’aquesta manera, l’enginyer/a industrial té els coneixements, les habilitats i les competències per adaptar-se a qualsevol sector industrial. Aquest conjunt d’estudis de grau i màster de l’àmbit industrial són sens dubte, des del punt de vista educatiu, un dels puntals de qualsevol societat avançada: el de la innovació i el desenvolupament industrial.