AQU Catalunya publica el primer butlletí trimestral del 2025
Els articles d’’El Butlletí’ número 116 tracten qüestions com les possibilitats que la LOSU posa a l'abast de les agències de qualitat per poder desenvolupar l’acreditació institucional o els nous criteris per a l’avaluació del professorat universitari, que AQU Catalunya publicarà el dia 5 de febrer.
.jpg)
AQU Catalunya ha publicat avui el seu primer butlletí del 2025, el número 116. Hi trobareu una editorial del president de l’Agència, Francesc Xavier Grau Vidal, que assenyala les oportunitats que deixa obertes la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) per impulsar l’acreditació institucional. Entre d’altres, afirma que l’acreditació institucional —ara de centres però en el futur també d’universitats— hauria de preveure tot allò que assenyala la LOSU “com a elements necessaris de l’activitat universitària”. Grau posa com a exemple "la qualitat dels ensenyaments, però també de l’activitat investigadora, l’adequació del personal docent i investigador, però també de l’organització, de l’assignació de recursos i de la relació amb la societat”.
El Butlletí, que es publica des del 1999 i té una periodicitat trimestral, també compta amb un article del secretari de la Comissió d’Avaluació de la Recerca (CAR), Esteve Arboix Codina, que presenta els nous criteris per a l’acreditació del professorat universitari, que es publicaran el dimecres 5 de febrer. Després d’assenyalar que “la CAR participa de la visió que l’avaluació de l’activitat del personal docent i investigador s’ha d’abordar d’una manera diferent” a la vigent fins ara, Arboix enumera les principals novetats dels criteris, com ara que l’avaluació es basarà “en tres dimensions principals: la recerca i la transferència, la docència universitària i el lideratge científic i de gestió (només per a catedràtics)”. En aquest sentit, per tant, s’hi incorpora "la dimensió docent a la lògica de les acreditacions” que "fins ara eren exclusivament de recerca (professorat agregat) i de recerca avançada (catedràtic/a)”.
Aquest número d’El Butlletí, el darrer abans del Saló de l’Ensenyament, presenta les característiques principals del portal EUC Informes, una eina disponible gratuïtament a la xarxa perquè els futurs alumnes puguin consultar la qualitat de les titulacions que volen cursar. Seguint amb els estudiants com a protagonistes, el gestor de projectes a l’Àrea d’Avaluació de la Qualitat i secretari del Comitè d’Estudiants d’AQU Catalunya, Albert Gili Moreno, signa un article que aprofundeix en les característiques de l’Informe d’estudiants, una fórmula amb la qual AQU Catalunya incorpora la veu de l’estudiantat en l’avaluació dels centres. “L’informe es concep com un document elaborat, aprovat i emès per l’estudiantat amb independència dels equips directius dels centres i de la universitat. El seu contingut recull l’opinió i la satisfacció del col·lectiu d’estudiants sobre aspectes que són objecte d’avaluació”, assenyala Gili.
Finalment, el coordinador general del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), Pau Maza Díaz, fa una valoració del que representa l’Informe d’estudiants. Segons Maza, l'informe “representa un avenç significatiu en la participació del col·lectiu estudiantil” perquè "per primera vegada té l’oportunitat de contribuir de manera estructurada i significativa a l’avaluació de les nostres titulacions i centres”. Tant el text de Gili com la valoració de Maza van acompanyants per una entrevista a l’estudiant Paula Gelpí, autora del primer Informe d’estudiants que s’ha elaborat.
Podeu llegir el número 116 d’El Butlletí aquí, i recuperar els butlletins previs publicats per AQU Catalunya aquí.