Alta vocació de l’alumnat i bones perspectives laborals en l’àmbit de la Construcció
AQU Catalunya ha presentat l’Informe “Ocupabilitat i formació universitària en l'àmbit de la Construcció” en el marc de la jornada que porta el mateix nom. L’Informe destaca que en aquest àmbit formatiu la demanda de places públiques va superar l’oferta en un 116,1% el curs 2020-2021 i que un 89,6% dels i les alumnes s’hi matriculen per vocació.
.jpg)
El darrer informe desenvolupat per AQU Catalunya sobre l’ocupabilitat i la formació universitària en l’àmbit de la Construcció assenyala que els graus que en formen part —Arquitectura i Arquitectura Tècnica i Edificació— van tenir una demanda que va superar l’oferta en un 116,1% el curs acadèmic 2020-2021 en el total de l’àmbit. A més, la majoria de persones que accedeixen a aquests estudis ho fan per vocació, ja que segons han expressat en les enquestes que s’han utilitzat per confegir aquest informe: un 89,6% expliquen que ho han fet per aquest motiu, una xifra molt més elevada que la de la mitjana del sistema universitari català (SUC), que és del 73%.
Malgrat aquesta predilecció pels ensenyaments de la Construcció, el seu alumnat qualifica la seva satisfacció per sota de la mitjana del SUC, ja que dona a les titulacions d’aquest àmbit en conjunt una puntuació del 6,8 sobre 10 mentre que la mitjana del SUC és del 7,3. També està una mica per sota de la mitjana de Catalunya la quantitat d’alumnes que repetirien els seus estudis. Si en el còmput general del SUC aquesta xifra supera el 77%, en aquest àmbit es queda al 74%.
Complementàriament, a la vocació que desperta l’àmbit de la Construcció, s’hi sumen unes bones dades d’inserció laboral. Un 92,6% dels titulats i titulades estaven treballant tres anys després d’haver-se titulat, una dada que millora en un 2% la mitjana del SUC. El mateix passa amb l’índex de qualitat ocupacional en el qual els graus en Construcció obtenen un resultat de 70,5 sobre 100 mentre que l’índex mitjà del SUC és del 66,6 sobre 100. En concret, animen aquestes elevades puntuacions fets com que més del 80% dels titulats i titulades facin tasques específiques de la seva titulació (la mitjana del SUC és del 75%) o que la temporalitat contractual en aquest àmbit sigui del 17,2% del total de persones contractades mentre que en el global del SUC és del 32,2%. És a dir, la temporalitat és de la meitat que la mitjana del SUC.
Pel que fa a l’opinió dels col·lectius ocupadors de les persones titulades a Catalunya en l’àmbit de la Construcció, un 41,9% expressen tenir dificultats a l’hora de contractar. Un 63% d’aquests, a més, assenyalen la manca de persones titulades amb les competències necessàries per al lloc de treball com a motiu principal d’aquestes dificultats. A pesar d’això, en la resta d’àmbits ocupacionals analitzats —fora de la Construcció—, són el 54% dels ocupadors els qui expressen tenir problemes per contractar.
Per últim, cal destacar que el col·lectiu ocupador de l’àmbit de Construcció és el que menys satisfet es mostra amb les competències de les persones que s’acaben de graduar. Globalment, els donen un 6,6 sobre 10, mentre que la mitjana dels divuit àmbits analitzats és d’un 7,2. A més, les competències que el col·lectiu ocupador troba més a faltar entre les persones que s’han graduat recentment són la redacció de projectes i avantprojectes de construcció o recondicionament i l’ús de sistemes d’informació digital (per exemple, BIM i GIS).
Publicació “Ocupabilitat i formació universitària en l'àmbit de la Construcció”
Accés a la infografia amb els resultats principals