¿Com pot millorar la universitat l’ocupabilitat dels graduats?
El projecte Employability in Programme Developement, que ha finalitzat després de tres anys en marxa, ha ajudat a acostar les necessitats del mercat laboral i la formació universitària gràcies a la col·laboració d’AQU amb universitats d’Espanya, del Regne Unit i de Bèlgica.
.jpg)
El projecte Ocupabilitat en el Desenvolupament de Programes —conegut en anglès com Employability in Programme Developement (EPD)— s’ha donat per finalitzat després de tres anys de treball conjunt entre AQU Catalunya i institucions d’educació superior (IES) espanyoles, del Regne Unit i de Bèlgica. L’objectiu fundacional del projecte era estudiar com millorar el perfil d’ocupabilitat de les persones titulades adaptant els programes formatius de les universitats a les necessitats del mercat laboral. Aquesta iniciativa, finançada per la Comissió Europea dins del marc Erasmus+, ha pretès establir un bucle de retroalimentació entre el mercat laboral i les IES per adaptar el disseny de programes formatius i així ajudar als titulats i titulades a adquirir competències i habilitats demandades pels ocupadors.
Alineat amb els objectius del projecte Ocupadors que AQU Catalunya realitza des del 2014, l’EPD ha fomentat la reflexió sobre l’ocupabilitat universitària entre els agents interessats a través de cinc esdeveniments de difusió, l’últim dels quals realitzat el juliol passat a la Casa de la Convalescència de Barcelona. Les evidències recollides han servit, entre d’altres, per desenvolupar un prototip i un full de ruta de com utilitzar la intel·ligència artificial en el context de la formació universitària orientada a ajudar l’estudiantat a adquirir les competències necessàries per al mercat laboral.
Al llarg del projecte, un equip liderat per la University of Glasgow ha recollit un conjunt d'estudis de casos d’integració de l’ocupabilitat entre els continguts dels programes formatius per donar protagonisme a activitats que van més enllà de les pràctiques d’estudis. Aquest recull d'estudis de casos ha permès, al seu torn, fer valer algunes de les bones pràctiques del sistema universitari català. Per exemple, el desenvolupament de competències d’emprenedoria mitjançant la col·laboració universitat-empresa que es du a terme al TecnoCampus.
Altres productes del projecte EPD, en aquest cas liderat per la University of Reading, han estat una enquesta pilot i uns grups de discussió (focus groups) celebrats amb el col·lectiu ocupador sobre el procés de contractació i les competències més demanades pel mercat laboral universitari. Entre d’altres, aquestes dues iniciatives han revelat que els ocupadors contracten persones graduades per a feines que estan en constant evolució i que, per tant, requereixen habilitats com ara l’adaptabilitat.
En conjunt, l’EPD ha posat a disposició de la comunitat universitària un conjunt d'eines per millorar les titulacions des de la perspectiva de l’ocupabilitat. En el proper butlletí d’AQU Catalunya s’aportaran més conclusions a les quals s’ha arribat amb el projecte EPD.