Una trentena d’estudiants participen en el curs d’AQU Catalunya sobre garantia de la qualitat universitària
La jornada, organitzada en col·laboració amb el CEUCAT, tenia per objectiu formar l’estudiantat perquè pugui participar en els processos de garantia de qualitat interns de les universitats i en els processos d'avaluació externa d'AQU Catalunya.
AQU Catalunya va celebrar dissabte el curs Formació per a l’estudiantat en garantia de la qualitat universitària, al qual van assistir una trentena d’estudiants provinents de diverses universitats catalanes. La jornada, que va ser en format presencial i va tenir lloc a la seu de l’Agència, va comptar amb la participació del director d’AQU Catalunya, Jaume Valls Pasola, que va obrir la jornada al costat de Pau Maza, coordinador general del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), ens amb el qual l’Agència va coorganitzar aquesta formació.
AQU Catalunya i el CEUCAT van organitzar aquest curs per formar l’estudiantat del sistema universitari català en assegurament de la qualitat. El curs estava orientat a dotar els alumnes d’eines útils per participar en els processos de garantia de qualitat interns de les seves universitats i també en els processos d'avaluació externs que porta a terme AQU Catalunya. A banda d’això, la formació també pretenia donar una visió panoràmica sobre els últims avenços en garantia de la qualitat, tant des de la perspectiva internacional com local.
El curs, que tenia una orientació teoricopràctica, va oferir tant ponències com tallers. La primera ponència, a càrrec de Pau Maza, va contextualitzar l’assegurament de la qualitat en el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior. Posteriorment, l’estudiant membre del Comitè Executiu de l'European Students' Union (ESU) Tamara Ciobanu va pronunciar la ponència Participació de l'estudiantat a escala internacional. A continuació va tenir lloc la ponència Assegurament de la qualitat dels ensenyaments superiors a Catalunya, ser presentada per tres tècnics d’AQU Catalunya: Albert Gili, Albert Basart i Núria Mancho.
La part teòrica de la jornada va concloure’s amb la taula rodona Els Sistemes de Garantia Interna de Qualitat (SGIQ) i la implicació de l'estudiantat, moderada per la cap de l’Àrea d’Avaluació de la Qualitat, Esther Huertas, i que va comptar amb la participació del professor titular jubilat i exvicerector de política universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya Antoni Ras, de la tècnica de qualitat a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona Berta Roca i de la representant d'estudiants de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida Maria Jaques.
A la tarda, durant la part pràctica del curs, es van aplicar els continguts desenvolupats al matí a través de dos tallers. El primer, anomenat Elaboració de l'informe de l'estudiantat per a l'acreditació de centres, estava dedicat a l’elaboració de l’Informe d’estudiants per a l’acreditació de centres i va anar a càrrec de Paula Gelpí, representant d’estudiants de la Facultat Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull (URL) i membre del Comitè d’Estudiants d’AQU Catalunya. El segon, titulat Avaluació de l'educació superior, estava centrat en l’avaluació de titulacions d'educació superior i el va impartir el coordinador de l’Àrea d’Avaluació de la Qualitat d’AQU Catalunya, Albert Basart. Finalment, el gestor de projectes a l’Àrea d’Avaluació de la Qualitat i secretari del Comitè d’Estudiants d’AQU Catalunya Albert Gili els va explicar el treball autònom que s'ha de fer per acabar de completar el curs.
Els i les estudiants assistents que completin el treball després del curs rebran un certificat —que acredita 25 hores de dedicació— que podran presentar a les seves universitats per obtenir un crèdit de lliure elecció si la normativa dels seus centres ho permet. AQU Catalunya i el CEUCAT tenen previst organitzar nous cursos per a estudiants en el futur que seran anunciats a les nostres xarxes socials.