AQU Catalunya celebra la jornada ‘European Approach per a títols conjunts internacionals. Experiència a Catalunya i reptes futurs’
En la sessió, que ha comptat amb més de 170 assistents, l’Agència ha presentat l'actualització de la ‘Guia per a l’acreditació 'ex ante' de programes conjunts basada en el European Approach’.
.png)
AQU Catalunya ha celebrat avui la jornada European Approach per a títols conjunts internacionals. Experiència a Catalunya i reptes futurs, dedicada a oferir una visió global de la implantació i finalitat del European Approach i l’estratègia de futur de la Comissió Europea (CE) vers el European Degree Label, que segons Yann-Maël Bideau, responsable de polítiques a la CE, serà aprovat properament. La jornada, adreçada especialment als responsables dels ensenyaments universitaris internacionals conjunts i a les unitats tècniques de qualitat de les universitats catalanes, ha coincidit amb la recent actualització de la Guia per a l’acreditació 'ex ante' de programes conjunts basada en el European Approach, publicada el 2020 per facilitar als centres que imparteixen títols conjunts la verificació d’aquests títols i que l’Agència ha adaptat a les disposicions addicionals número sis i set del Reial decret 822/2021.
La jornada, en la qual s’han inscrit gairebé 300 persones persones, també ha abordat els elements clau per a l’avaluació amb la metodologia del European Approach i ha posat en valor la feina feta per l’Agència a través de casos pràctics, ja que AQU Catalunya ha verificat un total de vuit programes amb aquesta modalitat des del 2021. Per presentar aquest contingut, la jornada ha comptat amb personal de l’Agència però també amb col·laboradors externs. Després de la benvinguda del director d’AQU Catalunya, Jaume Valls Pasola, Eva Fernández, representant de l’agència de qualitat del País Basc (UNIBASQ), ha pronunciat la ponència European Approach: finalitat i implantació. A continuació, Yann-Maël Bideau ha presentat European Label: estratègia de futur.
Posteriorment, s'ha celebrat una taula rodona moderada per Valls que portava per títol European Approach per a títols conjunts internacionals. Experiències a Catalunya: oportunitats i dificultats. Hi han participat diferents actors de les universitats catalanes com són Meritxell Chaves (UB), Salvador Anton (URV) i Maria Galofré (UOC). Finalment, Esther Adot, de l’Àrea d’Avaluació d’AQU Catalunya, ha pronunciat la darrera ponència de la sessió: Elements clau per a l’avaluació amb la metodologia del European Approach.
El European Approach, conegut en català com l’Enfocament Europeu, és l'instrument pertinent que s'ha d'aplicar sempre que les universitats catalanes cooperin amb altres institucions europees d'educació superior (IES) en programes conjunts i l'acreditació del programa (ex ante o ex post) sigui obligatòria per ser reconeguda a Espanya i per altres autoritats i agències d'assegurament de la qualitat europees. Aquest enfocament defineix els estàndards basant-se en les eines acordades de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), sense la necessitat d'aplicar criteris nacionals addicionals, cosa que facilita els enfocaments integrats per a l'assegurament de la qualitat dels programes conjunts.
Es pot recuperar la jornada, desenvolupada en català castellà i anglès, en aquest enllaç. La nova guia es pot descarregar aquí.