AQU Catalunya commemora el 8-M amb un espai web que recopila totes les iniciatives que ha dut a terme per promoure la igualtat
L’Agència, a més, acaba d’estrenar el ‘Pla d’Igualtat 2024-27' per impulsar actuacions que promoguin la igualtat efectiva entre homes i dones.
.jpg)
Amb motiu del 8-M, Dia Internacional de les Dones, AQU Catalunya ha estrenat una pàgina dins del seu web en què reuneix totes les iniciatives que s’han dut a terme al llarg dels anys en benefici de la igualtat entre homes i dones. El site, ubicat en l’apartat dedicat a conèixer l’Agència, organitza les diverses iniciatives basant-se en si fan referència al bon govern, si afecten processos d’avaluació, si es tracta d’estudis realitzats per l’Agència en aquest àmbit o, finalment, si són qüestions directament vinculades a l’organització interna de l’ens.
Si bé AQU Catalunya millora amb aquesta nova pàgina la projecció externa de les actuacions que du a terme en pro de la igualtat, a nivell intern l’Agència també ha fet, recentment, passos importants, ja que aquest any ha aprovat el Pla d’igualtat d’AQU Catalunya 2024-2027. Amb una vigència quadriennal, el document dona resposta a les inquietuds del personal de l’Agència en matèria d’igualtat i de perspectiva de gènere impulsant actuacions que promouen la igualtat efectiva de dones i homes i la no discriminació de les persones dels col·lectius LGBTIQ+.
A banda de les vies esmentades, AQU Catalunya també mostra el seu compromís amb la igualtat d’altres maneres. A nivell de bon govern, per exemple, destaca que l’Agència sigui paritària en les seves comissions, que són un dels seus òrgans essencials perquè representen l’estructura d’avaluació de l’ens. A més, també és paritària en relació al nomenament d’experts, ja que des de fa anys garanteix l’equilibri en la presència d'experts i expertes que col·laboren amb l’Agència en els diferents processos d’avaluació i activitats. L’any 2023 aquest equilibri ha estat gairebé simètric, ja que la proporció ha estat d’un 47% d’expertes vers un 53% d’experts. Finalment, en relació al bon govern, l’Agència també ha incorporat el 2023 en les seves plantilles d’inscripció la possibilitat d’incloure el nom sentit a les persones trans que s’hi registren. A més, també s’hi ha incorporat el camp gènere per a la introducció del tractament neutre per a les persones que s’autodefineixen com a no-binàries.
AQU Catalunya també aplica la perspectiva de gènere en relació als seus processos d’avaluació. Per exemple, l’any passat va dur a terme l’Anàlisi de l’edat de les persones sol·licitants d’acreditacions de professorat, que vol comprovar quina és la realitat d’homes i dones en diversos escenaris del context de l’ensenyament superior a Catalunya. Entre altres coses, l’estudi conclou que les dones, a pesar que presenten la sol·licitud d’informe favorable lector abans que els homes, en canvi, obtenen un any més tard el de recerca avançada.
Finalment, destaca la formació continuada del personal d’AQU Catalunya en matèria d’igualtat i perspectiva de gènere, que es proveeix per part de l’Agència tant en sessions internes com en cursos organitzats externament. Al llarg del 2023, set persones de l’Agència s’han format en igualtat i perspectiva de gènere en 6 cursos que en total han sumat 42 hores lectives.