AQU Catalunya publica el seu primer ‘Referent en Filologia i Estudis de Llengües’
El document pretén orientar les universitats en els processos de disseny i avaluació de nous títols de grau en l’àmbit de la Filologia i els Estudis de Llengües.
.png)
AQU Catalunya ha publicat aquest octubre el seu primer referent dedicat a la Filologia i els Estudis de Llengües. Aquest document ha estat elaborat perquè les universitats es puguin orientar més fàcilment en el disseny de nous graus d’aquest àmbit i, en el cas dels que ja existeixen, facilitar-los el procés de modificació. Els usuaris a qui va destinat són diversos grups d’interès i per a diferents propòsits. A banda dels objectius esmentats anteriorment, també inclou el propòsit d’informar la societat, especialment el futur estudiantat i els ocupadors, sobre les característiques dels estudis i els resultats d’aprenentatge.
El document, que no és preceptiu ni persegueix establir cap pla d’estudis comú a totes les institucions universitàries, vol ajudar les institucions universitàries en el disseny dels graus de l’àmbit de la filologia i els estudis de llengües. A més, com que no pretén establir enfocaments determinats per a la metodologia d’ensenyament, d’aprenentatge i d’avaluació, les institucions poden adaptar-lo al seu context i als seus objectius formatius particulars.
Referent en Filologia i Estudis de Llengües
Aquest referent s’emmarca dins del Marc VSMA que, especialment, guia els processos d’avaluació de programes i se centra en la verificació de noves propostes d’ensenyament, en el seguiment del seu desplegament, en l’avaluació de les modificacions que puguin experimentar i en l’acreditació cíclica dels ensenyaments.
A conseqüència dels acords de convergència europea, es va dur a terme una reestructuració dels ensenyaments que va comportar la substitució progressiva del terme filologia per denominacions més genèriques com ara estudis de llengua i literatura. Amb aquests canvis de denominació es buscava la posterior inserció de les persones graduades en àmbits laborals més enllà de la docència i que responguessin a les noves necessitats i realitats del mercat.
Les oportunitats que es presenten actualment en aquest àmbit són variades perquè la globalització, la flexibilitat i la mobilitat laboral exigeixen professionals versàtils amb habilitats multilingües i capacitats per treballar en entorns internacionals i multiculturals. Per respondre a aquestes necessitats, les titulacions de caràcter filològic han afegit un component interdisciplinari que els permet la interacció amb disciplines com la sociologia, l’antropologia, la psicologia, la biologia, les ciències de la comunicació, etc.. A més, els nous graus tampoc són aliens als avenços tecnològics, ja que, en resposta a l’automatització creixent de diverses tasques en diferents sectors, potenciada per l’ús de la intel·ligència artificial i la robòtica, ha emergit un interès renovat en les carreres d’humanitats i, més concretament, en els graus de l’àmbit de la Filologia.
Aquest Referent en Filologia i Estudis de Llengües que publica AQU Catalunya ha estat elaborat per Dulce-María González Doreste, Juan Carlos Acuña Fariña, María del Carmen Cazorla Vivas i Miquel Àngel Pradilla Cardona amb la col·laboració de Josep Manel Torres i Esther Adot Giménez.