AQU Catalunya publica el tercer volum de la col·lecció d’eines per a la qualitat universitària Focus, dedicat a l’ensenyament a distància
Focus 3 està orientat a facilitar el disseny, la implantació i l’avaluació de les titulacions amb modalitat d’ensenyament no presencials o semipresencials. La col·lecció ofereix a les universitats una sèrie d’eines per ajudar-les a millorar la seva qualitat.
.jpg)
Amb l’objectiu d’ajudar les universitats en la definició de les noves titulacions, AQU Catalunya publica un nou lliurament de la col·lecció Focus, centrada a donar eines per a la qualitat universitària. El document, el tercer de la col·lecció, va destinat a les universitats i també a les comissions d’avaluació, a les quals vol ajudar a afrontar el disseny, la implantació i l’avaluació dels ensenyaments semipresencials (també anomenats híbrids) o completament a distància.
L’impacte de la pandèmia en el sistema universitari català va comportar l’obertura de processos de reflexió i autoavaluació en les institucions d’educació superior. Les lliçons apreses durant aquest període d’emergència docent i administrativa van canviar la visió del procés de transformació que s’estava duent a terme i van obrir nous horitzons pel que fa a l’ensenyament a distància, que Focus 3 ara aborda. Tant els centres docents com l’Agència han hagut d’adaptar necessàriament a aquesta realitat de no presencialitat les metodologies i els processos d’avaluació a què els centres universitaris i les titulacions s’han de sotmetre periòdicament. És en aquest sentit que el document facilita eines perquè aquest procés d’adaptació sigui més consistent i assertiu.
Per exemple, Focus 3 assenyala una sèrie de factors a partir dels quals definir i implantar modalitats no presencials i híbrides. Entre aquests factors hi ha la justificació pedagògica de la no presència, les característiques de l’estudiant a qui s’adreça el programa, l’àmbit disciplinari del programa i la possibilitat de dur a terme ensenyament no presencial o la capacitació del professorat per a l’ensenyament no presencial. En relació als sistemes interns de garantia de la qualitat (SIGQ), el document també destaca quines són les accions i estratègies que s’han d’emprendre per part de les institucions i centres que vulguin transformar les seves titulacions a la no presencialitat.
El primer document de la col·lecció Focus estava dedicat al Perfil de les titulacions. Concretament, als objectius de formació, perfil de graduació i els resultats d’aprenentatge. El segon va estar centrat en l’avaluació dels resultats d’aprenentatge.
Focus 3. Titulacions amb modalitat d’ensenyament no presencial o semipresencial