Actualitzem la Guia de verificació de graus i màsters universitaris
AQU Catalunya publica la guia de verificació de graus i màsters universitaris aprovada per la Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP) en la seva darrera reunió.

AQU Catalunya ha publicat la nova versió de la Guia per a l'elaboració i la verificació de les propostes de titulacions universitàries de grau i màster, aprovada per la Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP) el mes de juliol.
La nova versió de la guia incorpora referències a les dues noves normatives recentment aprovadesl, i que tenen efectes en el procés de verificació de les titulacions de l’Agència. Es tracta del següent:
- L’article 17 de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, modificat per la Llei 17/2020, de 22 de desembre.
- El Reial Decret 640/2021, de 27 de juliol, de creació, reconeixement i autorització d’universitats i centres universitaris, i acreditació institucional de centres universitaris.
Per tal d’adaptar-se a la nova legislació relacionada amb l’erradicació de la violència masclista, la guia de Verificació estableix que la proposta curricular de les titulacions de grau i màster haurien d’incorporar en el desplegament del pla d’estudis, uns resultats d’aprenentatge i continguts formatius específics en matèria de violència masclista, per assolir la competència o competències definides per aquesta finalitat.
A més, es posa èmfasis en com han de ser els resultats d’aprenentatge vinculats a la perspectiva de gènere: han d’estar orientats a desenvolupar un raonament crític i un compromís social amb la pluralitat i la diversitat de les realitats de la societat actual, des del respecte als drets fonamentals, a la igualtat de dones i homes i la no-discriminació. El Marc per a la incorporació de la perspectiva de gènere en la docència universitària (AQU Catalunya, 2018), presenta exemples de resultats d’aprenentatge comuns a totes les àrees de coneixement, així com alguns específics per les diferents subàrees, que poden orientar a les titulacions en la seva definició.
Finalment, la nova versió de la guia afegeix un apartat relacionat amb la necessitat que les universitats incorporin protocols per la prevenció, la detecció, l’atenció i la reparació de les situacions d’assetjament sexual i/o per raó de sexe o altres formes de violència masclista, així com que es proporcionin els recursos humans i materials necessaris per a fer possible el compliment de les funcions establertes.
En relació amb el personal acadèmic disponible per dur a terme el títol, s’estableix que en el cas de les universitats privades i dels centres privats d’ensenyament universitari adscrits a universitats, no podrà ser personal funcionari d’un cos docent universitari en situació d’actiu i destí a una universitat pública, així com tampoc personal docent i investigador laboral a temps complet en la mateixa situació.
Guia per a l'elaboració i la verificació de les propostes de titulacions universitàries de grau i màster