El Consell de Govern aborda l’estat de l’adaptació de les acreditacions de professorat contractat a la Llei orgànica del sistema universitari
L'última reunió del Consell de Govern d’AQU Catalunya, a banda de fer el tancament de l’exercici 2023 i de fer seguiment de les activitats de l’Agència, s’ha centrat en l’estat actual de l'adaptació de les acreditacions de professorat permanent laboral a la LOSU, que ja tenen data prevista d’implantació.

El Consell de Govern d’AQU Catalunya, l’òrgan superior de govern de l’Agència, es va reunir de manera ordinària ahir. Un dels punts centrals de la reunió va consistir a informar i debatre sobre l’estat de l’adaptació de les acreditacions per a professorat permanent laboral als requeriments que estableix la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU), aprovada l’abril del 2023. El director de l’Agència, Jaume Valls, va informar sobre la denominació que AQU Catalunya utilitzarà per a l’emissió de les noves acreditacions de professorat, que incorpora els requeriments de la LOSU però que al mateix temps manté la denominació vigent prevista a la Llei d’universitats de Catalunya:
- Acreditació per a la figura de professorat agregat (Acreditació de recerca, segons la Llei 1/2003).
- Acreditació per a la figura de professorat catedràtic (Acreditació de recerca avançada, segons la Llei 1/2003).
Tot seguit, el director d’AQU Catalunya també va presentar l’acord de criteris mínims comuns que va adoptar la Red Espanyola de Agencias de Calidad Universitaria (REACU) el 20 de febrer, i que està pendent de ser ratificat en la pròxima reunió, per a l’avaluació de la figura inicial de professorat permanent laboral. A continuació, la presidenta de la Comissió d’Avaluació de la Recerca va explicar les condicions de contorn per a l’adaptació dels criteris d’avaluació que tindrà en compte la Comissió —com és l’aplicació de l’article 69.2. de la LOSU, així com els criteris mínims comuns acordats en la REACU—, els treballs previs que s’han fet i les activitats que es preveu dur a terme en els pròxims mesos per tal que el gener del 2025 la Comissió d’Avaluació de la Recerca estigui preparada per substituir les acreditacions de recerca i de recerca avançada per les noves acreditacions.
Una de les fases que s’han previst en aquest procés és una audiència pública de 15 dies, ubicats entre finals de juliol i principis de setembre, per recollir els comentaris que la comunitat universitària vulgui expressar. Els membres del Consell de Govern van compartir la seva opinió sobre aquesta qüestió i van fer algunes aportacions que la presidenta de la Comissió va recollir.
Tancament del 2023
En la trobada, que tenia previst tancar l’exercici del 2023 de l’Agència, també es va aprovar la memòria d’activitats i de responsabilitat social corporativa, els comptes anuals i l’inventari del 2023. En aquest sentit, el director de l’Agència i les presidentes de les comissions d’Avaluació de la Recerca, Maria Pau Ginebra, i d’Apel·lacions, Neus Vidal, van presentar els informes anuals de l’activitat duta a terme per les comissions. A més a més, durant la reunió, el president d’AQU Catalunya i del Consell de Govern, Francesc Xavier Grau, va informar sobre la seva compareixença davant la Comissió de Recerca i Universitats del Parlament de Catalunya, en la qual va assenyalar els futurs reptes de l’Agència, així com de l’estat del desplegament del procés d’emissió de les credencials d’excel·lència en recerca, desenvolupament i innovació.
Finalment, la reunió del Consell de Govern va designar nous membres per a la Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes, la Comissió d’Avaluació de la Recerca i la Comissió d’Apel·lacions. A més, també va aprovar la modificació de la relació de llocs de treball de l’Agència i va ratificar els convenis subscrits i signats així com les despeses plurianuals contractades entre el desembre de 2023 i el març de 2024.