El nombre de persones graduades que continuen estudiant un cop finalitzat el grau segueix creixent i ja arriba al 81% del total
Segons l’Enquesta d’Inserció Laboral 2023 d’AQU Catalunya, el nombre de graduats i graduades a les universitats presencials del sistema universitari català (SUC) que continuen els estudis universitaris un cop acaben el grau amb un màster, un postgrau o un doctorat és de 6 de cada 10.
L’enquesta sobre la inserció laboral 2023 d’AQU Catalunya ha aportat dades rellevants sobre el nombre de persones graduades recentment a les universitats presencials catalanes que continuen estudiant després de cursar un grau. De totes les persones enquestades, que sumen més de 20.000, les que asseguren que han seguit estudiant un màster, un postgrau o un doctorat 3-4 anys després del grau són gairebé 6 de cada 10. Concretament, aquest grup de graduats i graduades suposa el 56% del total d’enquestats.
Pel que fa als estudis posteriors al grau, la continuació menys habitual a aquesta formació correspon als graduats i graduades que en acabar el grau n’estudien un altre. Aquest grup suposa només un 4% del total. De fet, respecte al 2011, el nombre de persones graduades que opten per estudiar un segon grau ha descendit gairebé 8 punts percentuals. L’enquesta d’AQU Catalunya també detecta una davallada del nombre de graduats i graduades que no continuen estudiant o que estudien altres coses que no són formació universitària. Aquests dos grups se situen en el 19%.
En conjunt, el total de persones que no paren d’estudiar després d’acabar un grau és molt elevat. El total d’enquestats que segueixen formant-se després del grau, sigui quina sigui la seva opció formativa, és del 81%.
Per àmbit de coneixement, els graduats i graduades que majoritàriament continuen estudiant postgraus, màsters i doctorats són els provinents de les ciències. En aquest àmbit, un 78% de les persones graduades segueix amb aquests altres estudis. Els que menys segueixen amb aquest tipus d’estudis són els provinents de l’àmbit de socials, que segueixen per aquest camí formatiu en un 50% dels casos.
Entre els que no segueixen estudiant cap tipus d’opció formativa després del grau destaquen les persones formades en enginyeria, un 28% de les quals no estudia res més després d’acabar el grau. De fet, aquest grup també destaca entre els que cursen altres estudis que no són universitaris identificat al gràfic amb l’epígraf d’Altres.
L’àmbit en què més graduats i graduades continuen cursant un nou grau és el de socials, en el qual un 6% dels graduats emprenen aquest camí. Els segueixen de prop els d’humanitats, en què només un 4% dels graduats i graduades fan un nou grau.
L’informe d’Inserció Laboral 2023 d’AQU Catalunya presenta els resultats de la 8a edició d’aquest enquesta, feta a les persones graduades a les universitats catalanes. Com en edicions anteriors, l’Agència ofereix aquest conjunt d’evidències a tots els actors del sistema universitari de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’anàlisi i la reflexió orientada a la millora dels graus des de la perspectiva de l’ocupabilitat de les persones graduades i de la seva satisfacció amb la formació rebuda. Les dades utilitzades en aquest informe són el producte d’una enquesta, enviada amb èxit a més de 42.000 persones graduades els cursos 2018-19 i 2019-20. Més del 52% de la població contactada han respost l’enquesta en aquesta edició.
Entre les vuit edicions realitzades de l’estudi d’inserció laboral s’han generat més de 120.000 registres. Aquesta xifra situa a Catalunya com un dels territoris europeus amb una de les bases de dades més extensa, completa i representativa en aquest tipus d’anàlisis.