El president d’AQU Catalunya compareix al Parlament
Francesc Xavier Grau Vidal va comparèixer ahir davant la Comissió de Recerca i Universitats del Parlament de Catalunya per retre comptes sobre els resultats d’AQU Catalunya en relació amb l’avaluació del compliment dels estàndards europeus de qualitat.
El president d’AQU Catalunya, Francesc Xavier Grau Vidal, va comparèixer ahir davant la Comissió de Recerca i Universitats del Parlament de Catalunya per informar sobre els resultats obtinguts per l’Agència en el compliment dels Estàndards i Directrius per a l’Assegurament de la Qualitat en l’Espai Europeu d’Educació Superior. Grau, que compareixia ahir a la cambra catalana en representació d’AQU Catalunya per primera vegada des del seu nomenament, el 6 de desembre de 2022, també va abordar la inclusió de l’Agència al Registre Europeu d’Agències de Qualitat Universitària (EQAR).
El president de l’Agència, que va comparèixer acompanyat pel director d’AQU Catalunya, Jaume Valls Pasola, va començar la seva exposició davant la Comissió amb una breu presentació sobre les principals funcions de l’Agència. “L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya és l’instrument responsable de garantir la qualitat del sistema. La seva tasca principal és l’avaluació i acreditació dels estudis universitaris, però també ha de donar informació rellevant als agents del sistema perquè puguin millorar la qualitat del sistema”, va explicar el president d’AQU Catalunya abans de presentar els assoliments de l’Agència en matèria de qualitat en l’àmbit europeu.
Compareixença davant la Comissió de Recerca i Universitats del Parlament de Catalunya
Primerament, Grau va presentar als diputats els Estàndards i Directrius Europeus (ESG, en les seves sigles en anglès), que són els requisits mínims de qualitat que han de complir les agències de qualitat universitària per ser homologables en el context europeu. Sobre aquesta qüestió, el president va assenyalar que AQU Catalunya ha superat totes les avaluacions de la European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA), que és l’ens europeu encarregat de comprovar si les agències de qualitat compleixen amb els ESG. AQU Catalunya, que va ser una de les primeres d’Europa a dur a terme una avaluació de l’ENQA, també ha estat de les primeres a realitzar la nova versió focalitzada de l’avaluació d’agències que proposa aquesta organització (targeted review), tal com va indicar Grau, que seguidament va exposar els diversos reconeixements que AQU Catalunya havia aconseguit en aquesta avaluació per part dels avaluadors.
En segon lloc, el president de l’Agència va assenyalar als diputats de la Comissió els elements destacats de la inscripció d’AQU Catalunya al European Quality Assurance Register for Higher Education (EQAR), com, per exemple, que AQU Catalunya hi és present des del 2008, cosa que la converteix en una de les primeres que va accedir al registre. A més, Grau també va explicar que l'agència catalana és l’única de l’estat espanyol de les presents al registre que compleix de manera substancial amb els 14 estàndards que s’hi avaluen i que, en el context europeu, només n’hi ha sis que assoleixin aquest màxim nivell d’un total de 58 agències.
Finalment, Grau va abordar els reptes que AQU Catalunya té els propers anys. Entre d’altres, va mencionar el desplegament de la llei de la ciència i la llei orgànica del sistema universitari —aprovades el 2022 i el 2023, respectivament—, l’acreditació dels programes de curta durada —coneguts com a microcredencials— o el tractament de proveïdors d’educació superior diferents de les universitats.
Els grups parlamentaris van agrair la compareixença de l’Agència a la cambra i la van felicitar pels bons resultats obtinguts en la seva última avaluació. Podeu recuperar la compareixença aquí (comença a l'1:40):