Els ocupadors de l'àmbit de biociències són els qui més valoren tenir un doctorat a l'hora de contractar
Aquest és un dels àmbits on es considera més rellevant tenir un nivell alt d'anglès i d'altres llengües.

AQU Catalunya acaba de publicar el darrer informe sobre l'ocupabilitat i la formació universitària de les persones graduades en l'àmbit de les Biociències. Aquest estudi, que analitza la seva inserció laboral, la satisfacció amb la formació rebuda i també recull l'opinió dels ocupadors, evidencia la popularitat d'aquestes titulacions. La dada més concloent en aquest sentit és la de la demanda de places públiques per cursar algun dels graus que s’emmarquen dins d’aquest àmbit, que engloba les Ciències Biomèdiques, la Biotecnologia, la Bioquímica, la Biologia i la Farmàcia. Concretament, la demanda supera l’oferta en un 169,7%, percentatge que encara incrementa en el cas específic de les Ciències Biomèdiques, en què arriba al 227,4%.
De totes les persones enquestades, la majoria asseguren haver escollit aquesta disciplina per vocació. El percentatge dels que ho afirmen és del 74,1%, mentre que en el cas de Ciències Biomèdiques aquesta dada augmenta fins al 89%. Això es veu recompensat posteriorment en la formació que reben, ja que la satisfacció global de les persones graduades en alguna de les titulacions mencionades és significativament més elevada que la del total del sistema universitari català (SUC) i s’eleva fins al 7,7, quatre dècimes per sobre de la general. Aquest fet es reprodueix en les pràctiques externes i en el treball de final de grau, en què estan més satisfets que la mitjana del SUC. Per una combinació de tots aquests factors i també per d’altres, el 77,7% de les persones enquestades tornarien a cursar la seva titulació.
L’elevada preferència pels graus d’aquest àmbit i l’elevada satisfacció de les persones que l’han cursat continua amb el seu notable nivell d’ocupació un cop finalitzats els estudis. Un 87,3% de persones graduades en l’àmbit de Biociències estan treballant tres anys després d’haver-se titulat. No obstant això, aquesta dada varia en funció del grau elegit. Per exemple, a Farmàcia és del 94,7% i a Biologia, el més baix del grup, del 79,8%. La qualitat d’aquesta ocupació, a més a més, també és elevada, ja que 7 de cada 10 persones graduades en aquest àmbit realitzen funcions específiques de la seva titulació en les feines que troben. Novament, però, hi ha un marcat desnivell intern perquè els graduats en Farmàcia que exerceixen funcions del que han estudiat són el 89,4%, mentre que a Biologia són només el 59,4%.
Per part del col·lectiu ocupador, destaca el fet que Biociències és l’àmbit ocupacional dels divuit analitzats per AQU Catalunya en què la importància de tenir un doctorat és més rellevant. A més, ocupa el tercer lloc en relació amb la necessitat de tenir un nivell d’anglès alt i és el cinquè pel que fa a tenir un nivell alt o mitjà d’altres idiomes. Tot i que el 39,3% de les entitats ocupadores en Biociències asseguren tenir dificultats a l’hora de contractar personal, aquest àmbit destaca com el tercer amb menys problemàtica en aquest sentit. La manca de persones titulades amb les competències necessàries per al lloc de treball és el principal motiu que explica aquestes dificultats de contractació.
Pel que fa a les competències a millorar per part de les persones graduades recentment que contracten, un 60% de les entitats enquestades assenyala la capacitat per planificar, redactar, posar en marxa i/o coordinar projectes de recerca i un 52% la integració de coneixements en un entorn professional i de recerca. En general, però, les entitats ocupadores en Biociències estan satisfetes amb les competències de les persones titulades recentment que han contractat; són el tercer àmbit amb el valor mitjà més alt en aquest sentit (7,6 sobre 10).
Ocupabilitat i formació universitària en l'àmbit de les biociències