Enginyeries de la Producció, bones perspectives laborals i satisfacció notable per part del col·lectiu ocupador
AQU Catalunya ha presentat avui l’Informe sobre Ocupabilitat i Formació universitària en Enginyeries de la Producció en el marc d’una jornada que porta el mateix nom. Aquest informe senyala que les Enginyeries de la Producció mantenen tres característiques: alumnat altament masculinitzat, sobredemanda per les bones perspectives laborals i baixa taxa d’estudiants que acaben dins el temps previst. El col·lectiu ocupador valora amb un notable les competències adquirides per les persones titulades i més de la meitat expressa que ha tingut problemes a l’hora de contractar degut que cal millorar la capacitat per aplicar els coneixements adquirits i resoldre problemes en entorns nous o poc coneguts.
![](https://www.aqu.cat/var/site/storage/images/_aliases/reference/1/7/6/5/105671-4-cat-ES/Caràtula jornada.jpg)
El darrer informe elaborat per AQU Catalunya sobre l’ocupabilitat dels graduats i les graduades en graus de l’àmbit de les Enginyeries de la Producció posa de manifest les tres característiques que continuen existint en aquestes titulacions. La primera és que aquests graus —que pertanyen als subàmbits de l’Enginyeria Naval, l’Enginyeria Aeronàutica, l’Enginyeria Electrònica i Automàtica, l’Enginyeria Mecànica i Disseny Industrial, l’Enginyeria Química i Materials, i l’Enginyeria Industrial i Organització— resulten especialment complicats per als i les alumnes que els cursen, ja que només un 44% els acaben dintre del temps teòricament requerit. Aquesta xifra resulta especialment baixa si es compara amb la mitjana del Sistema Universitari Català (SUC), on un 79,4% dels alumnes acaben els seus graus dins del temps previst. És a dir, un 35% més que en les mencionades enginyeries.
La segona tendència és l’existència d’un alumnat altament masculinitzat. Durant el curs 2020-2021, per exemple, 8 de cada 10 persones matriculades en les Enginyeries de la Producció eren homes.
En tercer lloc, resulta destacable com aquest conjunt de graus tenen una sobredemanda de places molt menor a la mitjana del SUC, que és del 39% mentre que l’específica de les Enginyeries de la Producció és del 6%.
Pel que fa a la satisfacció de l’alumnat amb els estudis cursats, destaca la seva satisfacció amb l’adquisició de competències personals i professionals —que assoleix un notable, valor similar al conjunt del SUC— tot i que mostren una mitjana de satisfacció amb l’assoliment d’habilitats comunicatives més baixa que el conjunt del SUC (6,1 vs 7,1).
També destaca que el nombre d’estudiants que han escollit la titulació perquè té bones perspectives laborals és 17 punts percentuals més elevat que el percentatge global del SUC i arriba al 30% dels matriculats. Enginyeria Industrial i Organització és el grau que més destaca en aquest sentit i el 47% dels i de les estudiants asseguren que les sortides van ser el motiu que els va fer escollir la carrera.
Aquest objectiu professional de moltes de les persones que escullen la carrera es veu recompensat quan l’acaben, ja que les dades demostren les bones taxes d’inserció d’aquests graus. Per exemple, que el 93,2% dels graduats treballaven tres anys després d’haver-se titulat, un 3% més que la mitjana del SUC. D’altra banda, el salari brut mensual de les persones graduades tres anys després d’acabar també és significativament més alt que el valor mitjà del SUC i arriba als 2.688 euros mensuals. L’estabilitat contractual també és una característica específica de les bones sortides de les enginyeries de la Producció, ja que el 76,1% tenen un contracte laboral fix, gairebé 20 punts percentuals més que el global del SUC, que és del 56,3%.
Respecte als ocupadors de les persones graduades en aquest àmbit destaca que un 55% expressen que han tingut problemes a l’hora de contractar. La manca de persones titulades que reuneixin les competències necessàries per ocupar el lloc de treball és la resposta que en el 61% dels casos explica aquestes dificultats. En aquesta línia, un 48,9% de les entitats ocupadores enquestades opinen que la capacitat per aplicar els coneixements adquirits i resoldre problemes en entorns nous o poc coneguts és la competència que més haurien de millorar les persones graduades en enginyeries de la Producció. Això no obstant, els ocupadors i ocupadores valoren amb un 7,5 les competències que s’ensenyen a les universitats en aquest àmbit.
Publicació “Ocupabilitat i formació universitària en l'àmbit de de les Enginyeries de la Producció”
Accés a la infografia amb els resultats principals
Podeu visualitzar la jornada a través del nostre canal de YouTube: