La Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes celebra la quarta reunió del 2024
Els membres de la Comissió Institucional i de Programes (CAIP) s’han reunit telemàticament per conèixer l’esborrany del nou Marc VSMA i per aprovar, entre altres qüestions, l’actualització de la guia per a l’avaluació de centres estrangers.
La Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP) va celebrar ahir de forma telemàtica la quarta reunió del 2024. Després de l’aprovació de l’acta de la reunió anterior, el director d’AQU Catalunya, Jaume Valls Pasola, va presentar el seu informe, amb el qual va posar al dia els membres de la comissió sobre diverses activitats que s’estan portant a terme a l’Agència.
La presentació de Valls va començar per explicar en quin punt es troben les convocatòries d’avaluació actuals. A més, també va presentar els pròxims referents que l’Agència té previst elaborar, que són els de Medicina i Educació, així com les enquestes que s’estan preparant actualment, que són la d’Ocupadors, la d’Inserció laboral per al 2026 i la de Satisfacció, que aquesta setmana ha començat el treball de camp. L’Informe del director també va abordar l’actualització de la metodologia de l’avaluació docent en què AQU Catalunya està treballant. També sobre el curs per a la Formació de l’estudiantat en garantia de la qualitat universitària, que va tenir lloc el dissabte 23 de novembre. Finalment, sobre l’àmbit del professorat, Valls també va mostrar quins havien estat els resultats que havia obtingut la consulta pública sobre la proposta de nous criteris d’acreditació de professorat que AQU Catalunya va dur a terme entre el 23 de setembre i el 7 d’octubre.
Posteriorment, el director d’AQU Catalunya també va presentar l’esborrany del nou Marc per a la millora de la qualitat institucional del sistema universitari català, substituirà el vigent actualment, que data del 2016. El nou document pretén adaptar-se a l’actual marc normatiu i guanyar en utilitat en relació amb les circumstàncies presents de l’àmbit universitari català.
En la reunió es van sotmetre a la consideració dels membres de la comissió els diversos punts de l’ordre del dia. En primer lloc, es va aprovar la nova Guia per a l’avaluació de centres estrangers, que substitueix la present —que datava del 2022— i que, entre altres qüestions, actualitza el procés d'avaluació, inclòs el termini de 10 dies de què el centre disposa per presentar la documentació per a l'avaluació.
Tot seguit es van aprovar el document Guide to the accreditation of joint programmes using the European Approach i el Procedure for the European Approach for quality assurance of joint programmes. L’aprovació d’aquests dos documents es deu al fet que després de les experiències d'avaluació per la via de l’European Approach es considera necessari ajustar la guia i separar el procediment de la guia, tal com ja s'està fent actualment en la resta de programes d'avaluació.
La CAIP, que aquest any ja s’havia reunit presencialment al juliol, és l'òrgan que vetlla per la correcta aplicació del conjunt d'instruments i processos d'assegurament de la qualitat que a escala institucional i de programes du a terme AQU Catalunya. Els treballs de la CAIP es poden agrupar en dos eixos principals: la qualitat dels ensenyaments i la qualitat de les institucions.