La Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, el primer centre universitari de Catalunya en obtenir la renovació de l’acreditació institucional
Després de fer-hi una visita externa, AQU Catalunya ha emès l’informe favorable per a l’acreditació de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull.
 (1).jpg)
La Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés ha estat el primer centre universitari de Catalunya a renovar la seva acreditació institucional. La facultat, que forma part de la Universitat Ramon Llull, va acreditar-se per primer cop el 2018 i abans que passessin sis anys des del moment de l’acreditació inicial havia de sotmetre’s al procés de renovació d’aquest estatus. El seu cas, pioner dins del sistema universitari català, ja va formar part d’una jornada organitzada per AQU Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha una seixantena de centres acreditats institucionalment, que hauran de seguir el mateix procés d’avaluació que la Facultat Pere Tarrés a mesura que finalitzi el període de vigència de les seves acreditacions institucionals inicials.
El procés d’acreditació
AQU Catalunya té, entre les seves funcions, l'emissió d’informes d’acreditació institucional dels centres universitaris, per comprovar, a partir d'una visita externa, que són aptes per desenvolupar la seva activitat formativa. El Reial decret 640/2021, de 27 de juliol, estableix els requisits principals que han de complir els centres universitaris per a l'obtenció inicial de la acreditació institucional. Consisteixen a haver renovat l'acreditació d’almenys la meitat de les seves titulacions i disposar de la certificació de la implantació del sistema intern de garantia de qualitat (SIGQ).
Un cop es compleixen aquests dos requisits, el centre obté la consideració de centre acreditat institucionalment. Això li proporciona més autonomia en l’assegurament de la qualitat de la seva oferta formativa gràcies a haver demostrat l’eficàcia dels processos implantats per assegurar-ne la millora.
La renovació
Abans que es compleixin sis anys des de l’obtenció de l’acreditació inicial, el centre s’ha de sotmetre a una visita externa que n’acrediti un bon funcionament basat en el compliment de la Guia per a l’acreditació institucional de centres universitaris, aprovada el juliol del 2021. Superada la visita, la Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP) d’AQU Catalunya emet un informe favorable que permet renovar l’acreditació del centre.
Durant l’avaluació, el comitè d’avaluació externa analitza les polítiques i l’estratègia del centre; el disseny, aprovació i desplegament dels programes formatius; l’admissió, progressió, reconeixement i certificació de l’alumnat; el personal docent; l’aprenentatge, ensenyament i avaluació centrats en l’estudiant; els recursos d’aprenentatge i de suport a l’alumnat; la implantació del SIGQ i resultats acadèmics; i la informació pública sobre els programes formatius. Tots els centres acreditats de Catalunya hauran d’afrontar periòdicament la renovació de la seva acreditació abans que passin sis anys des del moment de la darrera acreditació.
Al portal EUC Informes hi trobareu tant l’informe d’acreditació com el de visita externa emesos per AQU Catalunya:
AQU Catalunya tramet els informes d’acreditació al Consejo de Universidades, que és l’òrgan responsable de resoldre el procés d’acreditació. AQU Catalunya publica els resultats de l’acreditació i emet el segell i el certificat d’acreditació del centre corresponent, disponibles a EUC Estudis, portal web amb tota la informació sobre la qualitat de les titulacions universitàries oficials de Catalunya.